Zorvec™ Endavia®, liderul incontestabil in combaterea manei, acum si in Romania

Anul trecut, toata Europa era socata de propunerea de retragere a unei substante active eficiente si foarte mult utilizata in combaterea manei, si aici ne referim la mancozeb.

Scris de Agro Food, Vineri, 19 Februarie 2021
In acest context, pachetul Zorvec™ Enicade® care contine mancozeb, mai poate fi comercializat pana in luna iunie a acestui an. Intr-o Europa in care cultivatorii de cartof, ceapa si usturoi nu mai vedeau solutii viabile in lupta contra manei, Corteva vine din nou cu o solutie salvatoare – fungicidul ZORVEC™ ENDAVIA®. Acesta este un fungicid care contine doua substante active cu rol complementar si cu o formulare OD (dispersie in ulei).
 
Principalele beneficii ale fungicidului ZORVEC™ ENDAVIA® sunt:
 Noul standard in combaterea manei la cartof, ceapa si usturoi.
 Ofera cea mai buna protectie plantei in momentul aplicarii, dar si dupa, avand o sistemicitate ridicata care protejeaza chiar si noile cresteri.
 Prezinta protectie cu 3-4 zile mai mare decat principalul competitor.
 Nu prezinta rezistenta incrucisata cu niciun fungicid.
 Amestec gata preparat, care nu necesita achizitionarea si manipularea a doua produse si elimina o parte din ambalaje, protejand astfel si mediul.
 Rezistenta foarte buna la spalare, deoarece contine o componenta foarte sistemica si una translaminara.
 Solutia perfecta pentru un bun management al rezistentei.
 Formulare pe baza de ulei ce asigura aderenta si favorizeaza penetrarea tesutului plantei, pentru a oferi o protectie ridicata impotriva manei.
 Ofera posibilitatea managementului ciupercilor oomicete cu niste costuri mult mai reduse.
 
In cele ce urmeaza, vom detalia fiecare beneficiu in parte. Astfel, cea mai importanta substanta activa din ZORVEC™ ENDAVIA® (oxathiapiprolin) este descoperita recent si face parte dintr-o clasa noua de fungicide - piperidinyl thiazol isoxazoline, grupa 49F. Este atat de noua, incat nici mana nu stie de ea.
 
Imediat ce a aparut pe lista de eficacitate a celor de la Euroblight (autoritate specializata in cercetarea si combaterea manei) ZORVEC™ ENDAVIA® a devenit rapid lider in intreaga lume si solutie de viitor in protejarea plantelor impotriva manei. ZORVEC™ ENDAVIA® a facut furori in piata si a captat atentia celor de la Blight watch, Crop tech, Potato review, reprezentand fungicidul de senzatie al anului 2020.
 
Eficacitatea produsului ZORVEC™ ENDAVIA® a reiesit din toate testarile realizate, iar la ora actuala acest fungicid este prezent in toate schemele tehnologice din tari cu presiune ridicata de infectie a manei.
 
Studiile intreprinse au aratat ca ZORVEC™ ENDAVIA® protejeaza chiar si frunzele care, in momentul aplicarii, prezentau doar un sfert din dimensiunea normala, depasind astfel in sistemicitate chiar si pe cel mai sistemic fungicid de pe piata.
 
Datorita puterii oferite de sistemicitatea ridicata, fungicidul ZORVEC™ ENDAVIA® protejeaza planta cu 3-4 zile mai mult decat marea majoritate a fungicidelor de pe piata.
 
Amestecul unei substante active de o sistemicitate foarte inalta cu una trans-laminara intr-o formulare pe baza de ulei, confera protectia neegalata si efectul anti-sporulant pe care fermierii il doresc atunci cand utilizeaza un fungicid contra manei.
 
Datorita amestecului si formularii create de Corteva, fungicidul ZORVEC™ ENDAVIA® este protejat de spalare la 20 de minute de la aplicare. Atat cartoful, cat si ceapa sau usturoiul sunt mari iubitoare de apa, insa prezenta apei constituie mediul cel mai favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor oomicete, alaturi de temperaturi cuprinse intre 10-25°C si de aici creste si riscul de infectie cu mana.
 
Aplicarile fungicidelor specializate in combaterea ciupercilor oomicete sunt supuse unor riscuri ridicate de a crea forme rezistente ale bolii. Organizatii intregi sunt implicate in studii ce privesc impiedicarea crearii rezistentei si in gasirea solutiilor optime pentru controlarea formelor deja descoperite. In acest context, ZORVEC™ ENDAVIA® ofera alternativa optima contra dezvoltarii rezistentei ciupercilor oomicete.
 
In perioada cresterii intense vegetative a plantei, singura solutie de control a infectiei cu mana era scurtarea perioadei dintre tratamente. Astazi, prin aplicarea fungicidului ZORVEC™ ENDAVIA® acea perioada de pauza dintre tratamente poate fi chiar crescuta cu 3-4 zile, reducand astfel costurile cu tratamentele aplicate pe parcursul unui an, uneori chiar eliminand unul sau mai multe tratamente contra manei din schema tehnologica, optimizand cheltuielile fitosanitare si sporind profitul fermierilor.
 
Suntem la finele lunii februarie, iar in curand se va da startul lucrarilor de infiintare a culturilor mentionate mai sus. Fiind primul an de comercializare in Romania a fungicidului ZORVEC™ ENDAVIA® si datorita cererii foarte mari la nivel mondial, recomandarea noastra ar fi sa il achizitionati din timp.
 
Mana este o boala insidioasa, nu asteptati sa vedeti primele semne ale prezentei ei, pentru a nu fi prea tarziu. Luand in considerare atacurile de anul trecut, riscul aparitiei manei este destul de ridicat, oosporii (formele de rezistenta) sunt in sol asteptand conditiile prielnice crearii infectiei primare, drept pentru care va recomandam sa utilizati in prima faza tratamente cu fungicidul Dithane™ M-45, iar ulterior, in faza de crestere vegetativa intensa, sa luati in calcul si utilizarea noului fungicid ZORVEC™ ENDAVIA® in alternanta cu Equation® Pro.
 
ATENTIE! Utilizati ZORVEC™ ENDAVIA® de maxim 4 ori pe sezon sau in cel mult 3 aplicari succesive, iar in cazul presiunii scazute de infectie alternati-l cu fungicide care au actiune de contact.
 
Adrian Ionescu, Category Marketing Manager Fungicide & Insecticide Romania & Rep. Moldova