Vremea secetoasa o sursa de ingrijorare inainte de inceputul recoltarii sfeclei de zahar in UE

Vremea secetoasa din unele state mari producatoare de zahar din Uniunea Europeana constituie o sursa de ingrijorare inainte de inceputul recoltarii sfeclei de zahar, au declarat expertii consultati de Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 24 Septembrie 2019

O combinatie intre preţurile scăzute şi restricţiile cu privire la utilizarea insecticidelor i-a determinat pe unii fermieri sa evite cultivarea sfeclei de zahar.

Productia de zahar rafinat a UE in sezonul actual ar putea scadea cu 3,6%, pana la 17,7 milioane de tone, sustine Timothe Masson, economist la Asociatia Cultivatorilor Francezi de Sfecla de Zahar, CGB.

Pe piata mondiala, la finele lui 2018, preturile la zahar au atins cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, pe fondul supraofertei mondiale. In acest an, s-au stabilizat la un nivel scazut.

In Franta, cel mai mare producator de zahar din UE, recoltatul sfeclei a inceput saptamana trecuta si CGB se asteapta la o productie in scadere pana la 37,7 milioane tone de sfecla in acest sezon, fata de 39,9 milioane tone in cel precedent, sub media din ultimii cinci ani.

„Productia scazuta a fost cauzata de lipsa de apa in momentele cruciale pentru planta de sfecla”, sustine Masson.

In plus, anul acesta, fermierii francezi au plantat 451.000 de hectare cu sfecla de zahar, in scadere comparativ cu 480.000 de hectare anul trecut, sustine CGB.

In Germania, al doilea mare producator de zahar din UE, fermierii au redus suprafetele cultivate cu sfecla de zahar cu aproximativ 15.000 de hectare pana la 375.300 de hectare, sustine Asociatia Producatorilor de Zahar din Germania (WVZ). Fermierii germani au de suferit de pe urma interdictiei utilizarii pesticidelor impusa de alte state membre ale UE, subliniaza directorul WVZ, Guenter Tissen. In plus, alte state UE au continuat sa ofere sprijin financiar pentru cultivatorii lor de sfecla de zahar, ceea ce distorsioneaza competitia.

In sezonul actual, productia de sfecla de zahar a Germaniei este estimata la 26,19 milioane tone, in crestere fata de 24,64 milioane tone in sezonul precedent, cand recolta a suferit de pe urma secetei si valului de caldura.

Seceta este un motiv de ingrijorare si in Polonia, spune Rafal Strachota, directorul Asociatiei Cultivatorilor de Sfecla de Zahar din Polonia (KZPBC). Potrivit acestuia, fermierii polonezi au plantat aproximativ 240.000 de hectare, o suprafata comparabila cu cea din sezonul precedent, insa cantitatea recoltata ar urma sa scada pana la 13,7 milioane tone, de la 14,3 milioane tone anul trecut.

„Al doilea an la rand de seceta in Polonia a afectat in mod negativ randamentul culturilor de sfecla de zahar. Pentru acest an ne asteptam la un randament mai mic decat anul trecut, adica 57 de tone la hectar, 13% sub media din ultimii cinci ani”, a spus Strachota.

Liberalizarea pietei zaharului inseamna ca producatorii europeni nu mai sunt protejati de scaderea preturilor mondiale si mai multi producatori au anuntat reduceri de capacitati.