Vodafone Romania lanseaza o suita de solutii digitale pentru agricultura

Vodafone Romania isi extinde portofoliul de solutii de digitalizare pentru afaceri cu o suita de solutii dedicate fermierilor, care integreaza tehnologii inovatoare de tip Internet of Things (IoT).

Scris de Agro Food, Luni, 19 Aprilie 2021
Solutiile sunt bazate pe senzori care asigura colectarea si gestionarea datelor esentiale pentru culturi, automatizarea operatiunilor, monitorizarea diversilor parametri, realizarea de analize si predictii care permit cresterea eficientei si productivitatii in agricultura.
 
Solutiile din portofoliul Vodafone se adreseaza fermierilor care au diverse tipuri de culturi - cultura mare (cereale, oleaginoase), culturi de legume sau pomicultura - cultivate atat in camp, cat si in sere. Solutiile sunt scalabile si configurabile, adaptate nevoilor fiecarui fermier, indiferent de marimea terenului cultivat si de tipul de cultura.
 
In plus, prin conectarea la reteaua Vodafone NarrowBand - IoT (NB-IoT) cu acoperire nationala, solutiile Vodafone pentru agricultura fac posibila comunicarea intre echipamente - senzori oriunde in tara, acoperind, astfel, nevoile fermierilor care au culturi inclusiv in zone greu accesibile si fara surse de alimentare cu energie electrica.
 
“Agricultura este unul dintre sectoarele care pot beneficia enorm prin adoptia tehnologiilor si solutiilor digitale. Romania este inca la inceput in aceasta privinta, insa vedem o deschidere si un interes din ce in ce mai mari in randul fermierilor, care au inteles ca agricultura de precizie, bazata pe tehnologii de tip IoT si analiza datelor, reprezinta agricultura viitorului. Solutiile digitale aduc o reala valoare adaugata in activitatea acestora, cu beneficii majore in termeni de productivitate, calitate a culturilor, scadere a costurilor, mai ales prin utilizarea eficienta a resurselor, care au o pondere semnificativa in structura costurilor specifice. Suita de solutii pe care Vodafone o pune la dispozitia fermierilor acopera cu succes nevoile fermierilor care au diverse tipuri de culturi, indiferent de marimea terenului cultivat”, a spus Mihnea Radulescu, director Enterprise Business Unit, Vodafone Romania.
 
Potrivit reprezentantilor companiei, solutiile digitale aduc fermierilor beneficii majore de crestere a productivitatii si calitatii culturilor, mentinere a sanatatii solului, reducere a costurilor de productie, prin optimizarea utilizarii de fertilizatori, apa, pesticide, precum si de eficientizare a resurselor umane, prin automatizarea activitatilor specifice in sere si solarii. Solutiile permit monitorizarea conditiilor meteo prin intermediul senzorilor care detecteaza parametri importanti precum directia si viteza vantului, temperatura si umiditatea aerului, intensitatea precipitatiilor, ceea ce le permite fermierilor sa determine momentul optim pentru recoltare si aplicarea de tratamente si nutrienti, in fiecare faza de dezvoltare a plantei si adaptat fiecarui tip de cultura.
 
Senzorii de sol monitorizeaza conditiile solului, facand posibila avertizarea riscului de imbolnavire si prevenirea bolilor specifice fiecarei plante. De asemenea, acestia permit analiza evolutiei si consumului de nutrienti, in functie de faza de dezvoltare a culturii. Astfel, se poate eficientiza utilizarea ingrasamintelor, cu beneficii atat pentru planta si sol, cat si de optimizare a costurilor de fertilizare.
 
Pentru culturile din mediu protejat (sere si solarii), solutiile de digitalizare Vodafone ofera o serie de automatizari pe baza analizelor si alertelor in timp real, precum inchiderea de urgenta a serelor in caz de furtuna, actionarea instalatiilor de irigatie, ventilatie, incalzire etc.
 
Prin intermediul unei aplicatii integrate si usor de utilizat, beneficiarii solutiilor pot vizualiza in timp real datele colectate de senzori, pot urmari nivelul precipitatiilor, atat in timp real, cat si prognozat, pot primi alerte personalizate si rapoarte, recomandari cu privire la tratamente, fertilizatori si irigare, informatii importante pentru planificarea lucrarilor agricole. In plus, au la dispozitie harti izometrice pentru precipitatii, umiditatea, temperatura si electroconductivitatea solului.
 
Vodafone este cel mai mare operator de servicii mobile si fixe in Europa si cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume. Compania opereaza retele mobile si fixe in 21 de tari si 48 de retele mobile partenere. La 31 decembrie 2020, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, peste 27 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienti ai serviciilor TV si peste 118 milioane de dispozitive IoT conectate.