Vinurile romanesti, promovate la Praga si Bratislava

Opt producatori si exportatori romani de vinuri participa, in perioada 4-9 iunie 2019, la o misiune economica in Republica Slovaca si Republica Ceha, cu scopul de a identifica noi clienti si de a-si majora exporturile pe aceste piete, anunta Ministerul Mediului de Afaceri printr-un comuncat remis la redactie.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 04 Iunie 2019

Perspectivele exportatorilor romani sunt pozitive, avand in vedere tendinta de crestere constanta a consumului si importurilor de vin pe cele doua piete, numarul important de turisti, precum si aparitia unei noi clase de consumatori locali din randul tinerilor, care asociaza vinul cu evenimentele sociale.

Turneul celor opt exportatori include realizarea de prezentari si degustari de vinuri la Bratislava, Praga si Usti nad Labem (localitate din zona Boemiei Centrale), in fata unei audiente formate din importatori, distribuitori si comercianti specializati, somelieri, patroni de baruri si restaurante, firme de catering, retele comerciale.

Vor fi prezentate vinuri de inalta calitate (DOC si IG) ce provin din regiuni viticole renumite, precum Dealu Mare, Tarnave sau Dragasani.

Firmele romanesti participante la misiune, reunite sub brandul sectorial „Wines of Romania”, sunt: CAP Vie-Vin Valea Calugareasca, Cramele Bolgiu, Domeniile Viticole Tohani, Jidvei – Filiala Alba, La Vie (Crama Basilescu), Octima Vinis (Gramofon Wines), Ostrovit si Viti-Pomicola Samburesti.

Dintre acestea, cinci se afla la prima lor participare la o misiune economica organizata prin Programul de Promovare a Exportului: CAP Vie-Vin Valea Calugareasca, Cramele Bolgiu, Domeniile Viticole Tohani, La Vie (Crama Basilescu) si Octima Vinis (Gramofon Wines). 

Misiunea economica se desfasoara prin Programul de Promovare a Exportului pe anul 2019, derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, in colaborare cu Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania (APEV) si cu Ambasadele Romaniei la Praga si Bratislava si beneficiaza de o finantare de 141.737 lei de la bugetul de stat.