Valeriu Tabara cere prezenta de microincineratoare in ferme

Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti" afirma ca, pe langa suspendarea importurilor din tarile unde evolueaza gripa aviara, ar mai trebui omologate masurile de preventie, facand referire la prezenta unor microincineratoare in ferme care pot face fata atunci cand apar accidente, dar si ca preventie.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 22 Ianuarie 2020

„In primul rand, trebuie luate masuri rapide si radicale, eliminarea si suspendarea importurilor, cel putin pentru o perioada de timp. Daca noi, intr-o astfel de perioada, executam efectivele suntem dependenti de importuri, indiferent despre ce tip de carne vorbim. In al doilea rand, deschidem problemele de omologare a masurilor de preventie. Trebuia sa avem microincineratoare in ferme, pentru ca joaca un rol important nu numai cand sunt accidente, ci si de prevenire. Noi nu am avut acest lucru. De asemenea, este importanta si instruirea oamenilor. Consider ca este una dintre cele mai mari erori de a nu vedea ca este o lovitura formidabila data economic Romaniei si dezvoltarii rurale. Cealalta perioada cu gripa aviara ne-a costat 6-7 ani de interdictii - nu am avut voie sa exportam de nici un fel. Nu pot concepe ca la nivel de prim-ministru astazi sa nu fie un comitet cat mai transparent care sa dea zilnic un comunicat cu masurile luate. Nu sa vii sa speculezi sau sa iei informatii din presa. (...) Daca masurile care se iau nu sunt de fond si puternice, chiar daca sunt niste riscuri mici economice acum, mai bine pierdem putin decat sa pierdem tot", a adaugat Tabara.

El s-a aratat nemultumit de faptul ca profesori universitari din acest domeniu nu sunt consultati cand sunt astfel de probleme. „Ca e gripa, ca e pesta, consultati specialistii, profesori universitari, pentru ce-i platim? Ai un comitet stiintific pe care trebuie sa-l consulti, si daca o fac, o fac numai cand vor ei si nu tin seama de consultari. Inca o problema, noi nu mai avem institute publice veterinare. Oare mai avem laboratoare de virusologie in universitati-facultati?", a aratat presedintele ASAS.

In opinia sa, virusul gripei aviare serotipul H5N8, care este activ si in Romania, nu se transmite la om, el reprezentand un pericol numai daca acesta sta in mediul respectiv si inhaleaza efectiv acest virus.

„H5N8 nu este un pericol pentru om, dar daca stai cu gaina fata in fata, stand in mediul respectiv si inhalezi acest virus se poate transmite. Prin carne nu se transmite. Insa organismele acestea foarte mici, foarte fine, sunt extrem de sensibile la mutatii, e posibil ca un astfel de virus - asa cu e E.coli din saprofiti se transforma in paraziti si te omoara. De ce nu am fi prevazatori?", explica Valeriu Tabara.

In ceea ce priveste pesta porcina africana, seful ASAS a sustinut ca principalul factor de extindere a virusului in Romania a fost omul, in nici un caz pasarile si porcul mistret, iar masurile luate in Delta Dunarii si la Satu Mare, unde a aparut virusul pentru prima data, nu au fost cele care ar fi trebuit.

„Am propus de nu stiu cat timp tema pentru dezvoltarea unor cercetari in Romania pe pesta porcina africana, iar cei de la MADR - vorbesc de serviciul de cercetare din minister - au descalificat o facultate si au anulat programul. Nu poti sa dai solutii la oameni numai din literatura de specialitate, daca nu ai date experimentale. Daca vorbim de masurile pe pesta care s-au luat... nu cred ca se poate sa ma duc cu Vermorel in spate si spun ca dezinfectez masini. Aia nu e dezinfectie, nici masurile care s-au luat in Delta, nici la Satu Mare nu au fost cele care trebuiau ca sa blocheze extinderea virusului pestei porcine africane. (...) Cred ca la inceput cheia era problema aceea de a inspira incredere, nu executia fermierului, sa ii iau porcul fara sa ii dau nici o explicatie si fara sa fie convins. Nu mai vorbesc de fermele familiale unde trebuia mers si cu convingere si inclusiv cu geanta de bani, pe loc, cantaresti porcul si ii dai banul. Nu mai fugea cu porcul si nu il mai punea in congelator. Profesorul Radu Moga Manzat - specialist pe domeniul respectiv - spunea ca principalul vinovat de extinderea virusului este omul, nici pasarile si nici mistretii. Omul este primul pentru ca el nu a respectat regulile. De asemenea, eu nu am vazut pe nicio sosea a Romaniei acel bazin care se face pentru dezinfectarea mijloacelor de transport. Era obligatoriu. Pe de alta parte, in Romania nu este nicio solutie omologata pentru combaterea acestui virus, atunci ce dezinfectare am facut, cu ce? Dovada ca nu a fost eficienta se vede acum ca avem pesta porcina africana in toata tara", a concluzionat presedintele ASAS, Valeriu Tabara.