Valeriu Tabara: „Importam inputuri de aproape 1 mld euro anual"

Romania este dijmuită la aceasta data de neatentia fata de cercetarea stiintifica, exceptand platforma de la Magurele, dar cu acest lucru nu rezolvam problema economiei Romaniei si cu atat mai mult a agriculturii, sustine Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Sisesti.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 24 Ianuarie 2020

"Romania este dijmuita la aceasta data de neatentia fata de cercetarea stiintifica, exceptand Magurele, dar cu acest lucru nu rezolvam problema economiei Romaniei, cu atat mai mult in agricultura. Eu am facut un calcul, sigur nu cu foarte mare precizie, dar nu sunt departe de adevar, prin care se vede ca importam inputuri agricole de aproape un miliard de euro anual, insa noua ne trebuie in cercetare ca sa ajungem la performanta si sa garantam multe lucruri, maximum 200 de milioane euro, de cinci ori mai putin decat valoarea importurilor", a declarat Valeriu Tabara pentru AGERPRES.

El a precizat, oferind exemplul Institutului National Francez pentru Cercetare Agricola (INRA) - institutul de profil din Franta - care primeste de la buget 1,2 miliarde de euro pe an, alaturi de alte patru institute care primesc sume similare, ca ASAS, cu 60 de unitati de cercetare agricola, ce detin o suprafata de 32.000 hectare, primeste de la buget mai putin de 50 de milioane de euro anual.

"La nivelul a 60 de unitati de cercetare, cu diversitate, cu asezare extraordinara, care se pot transforma si in centre de consultanta tehnica, nu comerciala, asezate la locul lor, asa au fost concepute de acest mare ganditor care a fost Ionescu-Sisesti, nu primim nici 50 de milioane de euro. Si acum, eu cred ca sistemul nostru de asezare pe cercetare agricola este cel mai performant si cu cel mai mare potential din Europa. Nici Franta nu are un astfel de potential", a precizat Tabara.

578

Seful ASAS sustine ca in zona legumicola autoritatile nu au finantat producerea de soiuri in statiunile de cercetare din Romania, dar au lansat programe, cum ar fi "Tomata", pe care l-a catalogat "un program exceptional, dar care nu are cap".

"De pilda, programul "Tomata", si am spus la momentul potrivit ca e un program exceptional, dar nu are cap. Eu am spus ca inaintea acestui program trebuia sa fie 1-2 statiuni care sa produca material biologic. Si va spun de ce. In momentul in care eu am facut acest program, se stia acolo unde furnizau si inainte seminte ca noi avem nevoie de seminte si au dublat, chiar triplat preturile, in Bulgaria sau Olanda. Cu ce m-am ales eu? Pentru mine prima problema este sa pot sa reduc costurile inputurilor, acesta ar trebui sa fie principalul obiectiv al cercetarii: reduceti costurile inputurilor, respectiv pesticide, seminte etc. De fapt acest lucru este valabil in orice sector", a spus presedintele Academiei de Stiinte Agricole.

Tabara a recunoscut ca anul 2020 a inceput mult mai bine financiar decat anul trecut, "pentru ca avem siguranta bugetului", desi nu la un nivel necesar, MADR alocand sectorial pentru 2020, circa 135 de milioane de lei, bani care merg strict pentru cercetare pe teme, circa 120 de proiecte.