Uniunea Salvam Taranul Roman solicita ajutoare de stat pentru legumicultori

Uniunea Salvam Taranul Roman (USTR) solicita autoritatilor acordarea de ajutoare de stat legumicultorilor mici si medii, in contextul preturilor foarte scazute de achizitie la legumele de sezon.

Scris de Agro Food, Marti, 13 Iulie 2021
Intr-o scrisoare deschisa a organizatiei, adresata autoritatilor, se arata ca legumicultorii au suferit pierderi in cursul anului 2020, ca urmare a inchiderii pietelor agroalimentare, a pietelor en-gros, precum si din cauza masurilor dispuse in sectorul HoReCa.
 
"In plus, in anul 2020, am avut si inghet timpuriu, grindina, inundatii urmate de seceta si cu toate acestea s-au realizat productii, dar care nu au putut fi comercializate, consecinta fiind aruncarea produselor", sustine Ion Paunel, reprezentant USTR, in scrisoarea deschisa.
 
Acesta spune ca, desi legumicultorii au avut promisiuni in acest an privind continuarea programului Tomata si a altor programe incepute anterior, "acestea s-au materializat intr-un tarziu, dar cu diminuarea cuantumurilor".
 
"Va solicitam sa observati ca sectorul legumicol a fost un sector foarte putin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei, cel mai sprijinit sector fiind sectorul cresterii animalelor, diferentele fiind semnificative cu toate ca Uniunea Europeana a dat derogari pentru sprijinul micilor producatori, dar si al formelor asociative", se mentioneaza in document.
 
In acest context, reprezentantul USTR atrage atentia ca "este evident ca ajutoarele de stat s-au acordat intr-un mod cu totul discretionar, fara o consultare reala si fara o viziune pe termen scurt si mediu".
 
"Formelor asociative, respectiv cooperativelor, dar si altor entitati care se afla in lantul comercial nu li s-a acordat niciun fel de sprijin, desi se puteau acorda pana la 200.000 euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producatorii mici si medii, nici macar nu au fost interesati, singura masura luata fiind redeschiderea pietelor agroalimentare in exterior. Toate acestea nu au facut altceva decat sa faciliteze importurile de produse vegetale din spatiul extracomunitar, dar si din spatiul comunitar, in detrimentul productiei autohtone. Dezinteresul fata de sectorul legumicol este evident din partea autoritatilor cu putere de decizie, astfel va dam un exemplu elocvent, respectiv, pana la data de 1 mai 2021, Romania, ca si celelalte state membre, ar fi trebuit sa transpuna in legislatia nationala Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementeaza relatia dintre marile lanturi de magazine si furnizorii lor", se mai precizeaza in scrisoarea deschisa.
 
Proiectul de lege prin care se va face transpunerea este "pe drum" intre Senat si Camera Deputatilor, sustine reprezentantul organizatiei, mentionand totodata "lipsa de politici privind sectorul legumicol".
 
Totodata, reprezentantii USTR solicita masuri concrete si urgente, avand in vedere aspectele mentionate, dar si faptul ca "sectorul legumicol, cu precadere legumicultorii mici si medii, se afla la limita de subzistenta din cauza unei lipse a politicilor pe termen scurt si mediu, unei lipse de viziune in ceea ce priveste incurajarea asocierii prim masuri stimulative pentru fermierii care se asociaza. In plus, acestia cer infiintarea unui compartiment de horticultura in cadrul MADR.
 
Printre masurile solicitate se afla: reglementarea in sectorul legume-fructe si actualizarea legislatiei acestui sector conform necesitatilor actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc) si acordarea unui ajutor de stat cu o valoare incepand de la 20.000 euro/ferma pana la maxim 100.000 euro/ferma.
 
De asemenea, reprezentantii USTR solicita acordarea unui ajutor de stat pentru cooperative, grupuri si organizatii de producatori de pana la 300.000 euro, conform derogarilor Comisiei Europene in contextul pandemiei COVID=19 si a amendamentelor aduse Regulamentului.