Un virus periculos se tot extinde in Europa si compromite culturile de tomate

Denumit Tomato brown rugose fruit virus (ToBREV), virusul este inofensiv pentru oameni, dar poate distruge culturi intregi de legume, indiferent daca sunt in sere, gradini sau campuri.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 05 Februarie 2020

Acesta a afectat mai multe state mari producatoare de legume din Europa (Spania, Italia, Olanda, Grecia sau Marea Britanie) precum si Turcia, SUA si China, iar acum ameninta tomatele si ardeii din Franta, potrivit Reuters.

Agentia pentru Alimentatie, Sanatate, Securitate Profesionala si de Sanatate din Franta (Anses) mentioneaza ca virusul poate fi transmis prin semintele, plantele sau fructele infectate, precum si prin simplul contact, si poate supravietui o perioada lunga de timp fara a-si pierde puterea de infectare.

Agentia subliniaza ca, in prezent, nu exista niciun tratament sau un soi rezistent la acest virus, care a aparut in Orientul Mijlociu in 2014, dupa care s-a raspandit in Europa in 2018.

„Anses confirma ca exista un risc ridicat de introducere si raspandire a virusului in Franta cu un impact potential semnificativ asupra culturilor, atat pentru sectorul profesional, cat si pentru productia in fermele de familie", a informat Agentia intr-un comunicat de presa.

Virusul denumit Tomato brown rugose fruit virus (ToBREV) provoaca aparitia unor pete galbene sau maro pe foi si deformarea fructelor, care nu mai pot fi astfel comercializate. Agentia recomanda distrugerea prin foc a tuturor plantelor care ar putea fi contaminate. De asemenea, Anses recomanda cultivatorilor de legume sa cumpere doar seminte omologate si, daca este posibil, din afara tarilor europene contaminate.