Un robot ce identifica buruienile si reduce utilizarea erbicidelor, testat pe un domeniul al National Trust

Organizatia britanica National Trust, responsabila cu protejarea si conservarea zonelor istorice din Regatul Unit, testeaza pe unul dintre domeniile sale un robot conceput pentru identificarea buruienilor, in incercarea de reducere a utilizarii substantelor chimice si introducerea unor metode prietenoase cu mediul, informeaza Press Association.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 06 Decembrie 2019

Robotul pentru identificarea buruienilor le permite fermierilor sa aplice erbicide doar in zonele in care exista buruieni, nu pe tot terenul agricol. Alti doi roboti se afla in prezent in faza de dezvoltare, unul pentru distrugerea buruienilor prin intermediul impulsurilor electrice, iar altul pentru cresterea preciziei in cadrul operatiunilor de plantare.

Se spera ca robotul care distruge ierburile daunatoare prin impulsuri electrice va elimina necesitatea utilizarii substantelor chimice contra buruienilor, care dauneaza biodiversitatii.

Managerul fermei de pe domeniul Wimpole Estate din Cambridgeshire, Callum Weir, a declarat ca robotul specializat in identificarea zonelor cu buruieni, numit Tom, contribuie la cresterea eficientei si este benefic pentru mediul inconjurator. „Acest robot poate cartografia fiecare centimetru al campului si imi poate oferi recomandari pentru diferite zone ale terenului. Acest lucru inseamna ca pot fi mult mai exact in procedeele pe care le aplic si in operatiunile pe care le fac, economisind combustibil si ingrasamant si stimuland biodiversitatea”, a afirmat Weir.

Tom, creat de Small Robot Company, este echipat cu doua camere orientate in jos, are senzori pentru detectarea obstacolelor si este alimentat cu energie electric─â, reducand astfel emisiile. El poate cartografia 20 de hectare pe zi, conform National Trust.

Wimpole este singura ferma proprie a National Trust, a adaugat Weir, iar tehnologia introdusa este prezentata fermierilor.

Sam Watson-Jones din cadrul Small Robot Company, a declarat ca ideea acestei tehnologii a fost prezentata in 2016 si s-a dezvoltat la etapa actuala cu ajutorul platformelor de crowdfunding si a subventiilor guvernamentale.

Robotul conceput pentru distrugerea ierburilor daunatoare prin impulsuri electrice va purta numele Dick, iar cel care va imbunatati precizia la plantare se va numi Harry. Se spera ca acesti doi roboti vor fi lansati pe piata incepand din 2021.