Un focar de scrapie ovina in Timis

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis monitorizeaza o exploatatie de ovine din comuna Iosifalau, unde s-a inregistrat un focar de scrapie, echivalentul bolii vacii nebune.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 10 Aprilie 2019

"Boala scrapia se intalneste des. In judetul Timis am avut mai multe focare, dar au fost stinse si a ramas doar cel de la Iosifalau. Este o boala care afecteaza sistemul nervos si este cunoscuta ca 'tremuratul oilor', fiind similara bolii 'vacii nebune'. Animalele bolnave sunt sacrificate in abatoare pentru stingerea focarului. Din astfel de exploatatii nu iese niciun animal, astfel ca nu exista pericolul de a ajunge pe piata spre comercializare. Evident, nici mieii din aceste ferme nu se sacrifica pentru comercializare", a declarat directorul executiv al DSVSA Timis, Cristina Popa.

Medicul veterinar a mai precizat ca boala a aparut ca urmare a introducerii in ferme a berbecilor din spatiul intracomunitar sau din tari terte, fiind suficient un singur exemplar bolnav pentru a contamina intregul efectiv de animale din respectiva ferma.

Boala afecteaza sistemul nervos central al caprinelor si ovinelor mai mari de 18 luni.

In perioada prepascala, pana dupa minivacanta de 1-2 mai, DSVSA Timis a intensificat controalele, urmarind respectarea conditiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor din pietele agroalimentare unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica. In toate pietele agroalimentare si in alte locuri special amenajate in care va fi valorificata carnea si celelalte produse de origine animala este asigurata permanenta personalului sanitar-veterinar.

Transportul mieilor pentru taiere va fi efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar-veterinar si insotit de certificate care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente privind informatiile lantului alimentar. Sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine.