Ultima serie de fermieri campioni la porumb din 2019

2019 a fost un an productiv pentru agricultorii care au ales hibrizi Pioneer®, motiv pentru care de-a lungul timpului am prezentat retetele pe care le-au aplicat agricultorii si bineinteles cei mai productivi hibrizii din ferma, insa campania Corteva Agriscience a ajuns la final.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 08 Ianuarie 2020

Ultima serie de fermieri campioni este formata din agricultorii din judetele Mures, Teleorman si Ilfov.

In judetul Mures, primul fermier campion pe care vi-l prezentam este Ioan Veres, care a obtinut 16.600 kg/ha cu hibridul P0023. „Noi lucram 112 ha, iar cu porumb am semanat anul trecut 80 ha, a fost si monocultura, dar si sole unde am avut sfecla. La noi in ferma cel mai bine merge porumbul, in alti ani insa am avut productii si mai mari cu hibrizi Pioneer®. Eu fac o lucrare mai complexa pentru ca dintr-o singura trecere fac o aratura cu tot cu scarificat. Am niste dalti sucite la pluguri care merg cu 5 cm mai adanc decat plugul, astfel ca araturii la 40 cm se adauga 5 cm adancime cu acest dispozitiv. De regula aplic uree la finalul lunii februarie, pana la mijlocul lui martie, anul trecut insa nu am mai aplicat. La semanat am dat nitrocalcar – 340 kg/ha, densitatea a fost de 72.000 b.g/ha, iar viabile au ramas 68.000 de plante, dar au fost cazuri cand au ramas peste 70.000. Am erbicidat in preemergenta si am revenit cu un erbicid de corectie pentru buruieni cu frunza lata si tot atunci am aplicat 9 litri de ingrasamant foliat la care se adauga 1.2 litri de bor si daca se poate, sulfat de cupru, dar aproape nesemnificativa cantitatea. In acest caz rezulta un porumb foarte sanatos. In 2019 nu a fost cazul sa aplic insecticide pentru ca am avut o cultura curata. Am recoltat diferit in functie de sole, pentru ca am avut diferite umiditati, este clar ca depinde foarte mult de anotimp. In acest an voi semana in jur de 80 ha cu porumb, insa trebuie sa spun ca am si terenuri mai slabe, nu peste tot am obtinut aceasta productie, media pe ferma a fost in jur de 10 tone/ha”, a precizat Ioan Veres. Acesta a mai adaugat faptul ca a fost foarte multumit de productia pe care a obtinut-o cu acest hibrid, insa a specificat faptul ca acest rezultat putea fi mai ridicat daca in lunile iulie si august ar fi plouat in zona si daca animalele salbatice nu ar fi facut pagube insemnate, pe care le apreciaza ca fiind cuprinse intre 2-4 tone/ha.

In judetul Teleorman primul fermier campion la porumb din 2019 a fost Dan Cristinel, care a cultivat mai multi hibrizi Pioneer® care i-au oferit productii ridicate. Dintre acestia mentionam: P0217 – 13.254 kg/ha, P0216 – 12.425, P0023 – 12.000 kg/ha și P0412 – 11940 kg/ha. „In cadrul grupului de firme am avut un total de 320 ha semanate cu porumb anul trecut, cultura premergatoare fiind graul. In functie de sola terenul a fost arat sau scarificat in toamna, in primavara pregatim terenul si fertilizam. Nu am aplicat aceeasi tehnologie, unele sole au fost fertilizate cu ingrasamant complex 18.46.0, altele cu triplu 15, au fost mai multe variante. Semanatul a avut loc in a doua jumatate a lunii martie si atunci am fertilizat fie cu 100 kg/ha de uree clasica sau uree NG cu descompunere lenta. Si aici au fost diferite retete de fertilizare, la fel cum am facut si pe parcursul vegetatiei unde am fertilizat de doua ori. Culturile au primit un foliar si un singur erbicid. Recoltatul a avut loc in luna septembrie”, a declarat fermierul campion.

In acest an agricultorul teleormanean a punctat faptul ca va semana cu porumb in jur de 350 ha, pentru ca a mai marit suprafata pe care o lucreaza. Dintre cele 350 ha, 300 ha vor semanate cu hibrizi Pioneer® – P0216, P0023, dar si hibrizi noi din grupele FAO 400 – 450.

Unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din judetul Mures este Peter Tamas Nagy. Acesta cultiva de mai multi ani hibrizii Pioneer®, atat pentru boabe, cat si pentru siloz, iar rezultatele pe care le obtine sunt pe masura asteptarilor. Anul trecut cele mai bune rezultate le-a avut cu hibrizii P9074 – 12.295 kg/ha si P0725 – 74 t/ha. Am avut in jur de 30 ha cu porumb pentru siloz si 30 ha pentru boabe. Am semanat fie tot dupa porumb, dupa lucerna sau paioase. Am scarificat tot terenul, iar acolo unde am avut lucerna am si arat. Am fertilizat cu gunoi de grajd 25-30 t/ha. Semanatul l-am inceput atunci cand temperatura a ajuns la 10°C, si atunci am fertilizat cu ingrasamant triplu 16 – 350 kg/ha. Unele parcele au fost erbicidate o singura data, altele au fost erbicidate si in vegetatie, in general acolo unde a fost lucerna pentru ca a fost o primavara ploioasa, lucerna a rasarit din nou si a trebuit sa intervin si tot atunci am dat si un foliar. La finalul lunii august am recoltat porumbul pentru siloz, iar in septembrie cel pentru boabe. In urmatoarea campanie voi dubla suprafata semanata cu porumb, astfel ca voi avea in jur de 30 ha cu porumb siloz si in jur de 70 pentru boabe”, a specificat agricultorul.

Un alt fermier campion la porumb in 2019 a fost Gabriel Matoi din localitatea Islaz, judetul Teleorman. Ca in fiecare campanie, acesta a ales hibrizi Pioneer®, iar cei care i-au oferit cele mai bune rezultate au fost P9903 – 12.300 kg/ha si P9978 – 12.000 kg/ha. „Lucrez 750 ha, porumb am avut anul trecut pe 135 ha, iar cel mai bun hibrid din ferma pot spune ca a fost P9903. Au fost mai multe sole pe care am semanat porumb, deci si mai multe culturi premergatoare – grau, orz si mazare. Astfel ca in functie de planta premergatoare, terenul a fost arat sau scarificat, iar in primavara suntem foarte atenti la pregatirea patului germinativ. Am fertilizat cu nitrocalcar – 170 kg/ha, la semanat am mai fertilizat cu ingrasaminte complexe – 100 kg/ha. Am semanat 60.000 b.g/ha incepand cu 15 martie. Cultura a primit doua erbicide, un insecticid, iar la aparitia butonului floral am aplicat un foliar. Am inceput recoltatul la finalul lunii august. In aceasta primavara voi semana in jur de 290 ha cu porumb si sigur nu va lipsi hibridul P9903 care, repet il consider cel mai productiv, este deja a treia campanie in care il semanam”, a punctat fermierul campion.

 

In judetul Ilfov, Daniel Draghici a devenit fermier campion cu hibridul P0023 care i-a oferit o productie de 10.590 kg/ha.

Articol realizat de catre echipa Corteva Agriscience™