UE se asteapta la o productie scazuta de zahar din cauza daunatorilor

Uniunea Europeana se indreapta spre o scadere semnificativa a productiei de zahar in acest an, dupa ce culturile au fost devastate de daunatori si seceta, ceea ce va face din blocul comunitar un importator net si va pune presiuni asupra unei industrii fragile a zaharului, sustin analistii intervievati de Reuters.

Scris de Agro Food, Marti, 15 Septembrie 2020

Productia de zahar in Uniunea Europeana si Marea Britanie ar urma sa scada in acest an pana la 16,1 milioane tone, de la 17 milioane tone in 2019, in principal din cauza unei productii mai mici de sfecla de zahar in Franta, primul producator european, estimeaza Asociatia cultivatorilor de sfecla de zahar din Franta (CGB).

 

Productia la hectar in Franta ar urma sa scada cu 15% comparativ cu media din ultimi ani, in principal din cauza virusului ingalbenirii sfeclei, sustine analistul CGB, Timothe Masson. Daca la aceasta se adauga si reducerea suprafetelor cultivate cu sfecla de zahar, in 2020 productia de sfecla de zahar ar urma sa scada pana la 31,7 milioane tone, de la 38,6 milioane tone in 2019, ceea ce ar insemna ca productia de zahar rafinat a Frantei va scadea pana la 4,1 milioane tone, de la 4,9 milioane tone in 2019.

 

"Ar trebui sa ne intoarcem in timp pana in 2003 pentru a regasi astfel de productii scazute", a spus Masson. Acesta a estimat ca productia scazuta din acest an va provoca pierderi de 170 milioane de euro pentru industria franceza a zaharului.

 

Fermierii spun ca diminuarea productiei la hectar ar fi putut fi evitata daca li s-ar fi permis sa utilizeze neonicotinoide, un insecticid interzis in UE pentru ca este considerat vinovat pentru uciderea albinelor.

 

O scadere similara a productiei la hectar ar urma sa se inregistreze in Marea Britanie, insa aceasta va fi compensata partial de o crestere cu 5% a suprafetelor cultivate cu sfecla de zahar, sustine Arthur Marshall, analist la NFU Sugar. Potrivit firmei de procesare British Sugar, in sezonul 2019/2020 productia de zahar a Marii Britanii s-a cifrat la 1,19 milioane tone.

 

Impactul interzicerii utilizarii neonicotinoidelor este mai mic in Germania, insa aici culturile de sfecla de zahar au avut de suferit din cauza secetei in acest an, sustin fermierii. Productia de zahar rafinat din sfecla in sezonul 2020/2021, care a inceput in luna iulie, este preconizata sa scada pana la 4,12 milioane tone, de la 4,23 milioane in ultimul sezon, a estimat Asociatia Producatorilor de Zahar din Germania (WVZ).

 

In Polonia, potrivit estimarilor preliminare, productia de zahar rafinat este asteptata sa creasca usor pana la aproximativ 2,2 milioane tone, de la 2 milioane tone in ultimul sezon, gratie unei productii mai mari la hectar pentru culturile de sfecla de zahar, sustine Rafal Strachota, directorul Asociatiei cultivatorilor de sfecla de zahar din Polonia (KZPBC).