UE asteapta o productie mai mica de grau. Cultura de rapita simte o relansare

Sistemul MARS de prognozare a randamentului culturilor a estimat ca productia medie de grau la hectar in Uniunea Europeana, inclusiv in Marea Britanie, va fi cu 2,1% mai mica in acest an comparativ cu anul trecut. In schimb, la rapita se mizeaza pe o relansare semnificativa a productiei, cu 6,8%.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 25 Martie 2020

In primele sale prognoze pentru anul 2020 publicate luni, MARS sustine ca in acest an productia medie de grau moale in UE va fi de 5,88 tone la hectar, in scadere fata de una de 6,01 tone la hectar in 2019. Chiar si asa, randamentul din 2020 va fi peste media din ultimii cinci ani.

MARS mizeaza si pe o scadere a randamentului la orz pana la 4,85 tone la hectar in 2020, cu 2,8% mai putin decat in 2019. In schimb, la rapita, o cultura care a fost afectata anul trecut de vremea nefavorabila, MARS mizeaza pe o relansare semnificativa a productiei cu 6,8% pana la 3,18 tone la hectar, in 2020.


Majoritatea Europei a inregistrat una din cele mai calde ierni din istorie, numeroase regiuni inregistrand temperaturi cu 2-4 grade Celsius peste medie. Anomalii si mai mari au fost inregistrate in Estul si Nordul Europei, unde culturile sunt avansate si in bune conditii, sustine MARS.

Cu toate acestea, precipitatiile in exces care au cazut in regiunile importante pentru productia de cereale din nord-estul Europei la care se adauga seceta din tarile din sudul Europei sunt un motiv de ingrijorare. Potrivit MARS, vremea umeda din Franta, Germania, Marea Britanie si tarile Benelux inseamna ca lucrarile in camp sunt afectate, culturile de cereale nu sunt intr-o stare buna, iar insamantarile de primavara sunt intarziate. In contrast, ploile suficiente sunt prognozate sa refaca nivelul de umiditate din sol in Spania, Grecia, estul Romaniei si nordul Bulgariei, a precizat MARS.

In Romania, conform datelor MADR, in 2019, productia obtinuta la grau, secara si triticale a inregistrat un plus de 2,51%, cu 255.399 tone, de la 10,172 milioane de tone in 2018, la 10,427 milioane de tone anul trecut.