Traderii de cereale sustin ca Romania si-a pierdut credibilitatea pe piata externa

Suspendarea exporturilor de cereale, decizie luata de autoritati in luna aprilie, cand Romania se afla in stare de urgenta din cauza noului coronavirus, a adus comerciantilor de produse agricole si fermierilor romani pierderi de sute de mii de euro, dar mai ales o scadere a credibilitatii tarii pe piata externa.

Scris de Agro Food, Joi, 18 Iunie 2020

De asemenea, masura produce inca efecte in piata, chiar daca ulterior s-a revenit asupra acestei decizii, sustin traderii de cereale si fermierii.

 

"Nu o sa va dau o cifra la nivel de industrie care au fost pierderile suferite, dar fara indoiala au fost companii membre ARCPA (Asociatia Romana a Comerciantilor de Produse Agricole) care aveau la momentul acela doua nave care terminasera operarea inainte de data instituirii interdictiei la export si nu le-a fost permisa plecarea din Portul Constanta. Acestea au zacut mai bine de o saptamana si aici vorbim de sute si sute de mii de euro. Ne asteptam ca Romania sa fie in continuare un partener predictibil pentru partenerii nostri externi. Si nu ne referim doar la comercianti, ci in principal la fermieri. Poate am fi inteles masura interdictiei la grau, dar nu si la porumb. Singurul semn bun pe care am reusit sa il dam la acel moment a fost ca decizia a fost anulata repede", a declarat, miercuri, Vasile Varvaroi, presedinte ARCPA, intr-o intalnire cu presa.

 

El a precizat ca Romania pe zona de productie de cereale nu este in lupta cu nimeni si nici intr-o intrecere cu gigantii de la Marea Neagra, avand insa un mare avantaj in zona exportului, pe cel al predictibilitatii. In context, Varvaroi a mentionat faptul ca s-a reusit o cale de dialog, inclusiv la nivelul Guvernului, si s-a putut rezolva rapid situatia respectiva, dar este important ca s-a inteles ca deciziile nu pot fi luate intempestiv de la o zi la alta.

 

La randul sau, Emilian David, membru ARCPA, reprezentantul firmei CHS Agritrade Romania, a sustinut ca momentul de interdictie a exporturilor de cereale a dat imaginea unei lipse de informare si de date tinute sub control, "in asa fel incat s-a vazut clar un clivaj intre cei care conduc, intre cei care promoveaza legi, si executantii, cei care erau interesati de masura legilor". Pe de alta parte, el sustine ca este foarte greu sa promovezi un produs romanesc, sa il consolidezi, si cu o asemenea decizie cum a fost cea de suspendare a exporturilor de cereale, il aduci "in pozitia minus din nou".

 

"Nu este simplu sa intri intr-o piata internationala si trebuie sa iei in calcul o gramada de riscuri si dupa ce promovezi. Dupa ce ai ajuns la concluzia ca poti sa prezinti un produs romanesc si sa il consolidezi, o asemenea lovitura te aduce in pozitia minus din nou. Este pacat", a spus el.

 

De asemenea, Victor Beznea, vicepresedintele acestei asociatii a traderilor de cereale, a mentionat si el ca o astfel de decizie poate duce la solicitarea unui discount din partea partenerilor externi in cadrul negocierilor pe viitoarele contracte.

 

Prezent la dezbatere, Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), a adaugat ca Executivul a luat acea decizie de suspendare a exporturilor fara sa se consulte cu nimeni si "a oprit o piata", iar dovada cea mai clara ca a fost o decizie gresita este faptul ca s-au exportat de atunci importante cantitati de grau, dar Romania a avut graul necesar pentru panificatie.

 

"Cand iei o decizie de felul aceasta o intreaga industrie si o intreaga piata se da peste cap, dar si noi producatorii suntem afectati. In momentul de fata comerciantii nu prea fac contracte, pentru ca nu prea stiu ce grau avem, ce calitate va avea graul, este un an atipic pentru cei care produc grau, nu numai pentru cei din zona noastra. De asemenea, la porumb, pana acum se faceau cantitati mari de contracte viitoare, pe futures, dar anul acesta sunt foarte putine facute, tot din cauza unor astfel de motive si consecinta este pe termen lung. Noua, fermierilor, ni se reproseaza ca nu devenim integratori, cum este domnul Musca de la Arad (Dimitrie Musca, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici (Arad) n.r.), dar acesta este exceptia care intareste regula. Noi trebuie sa ne gandim sa ramanem in zona de competitivitate maxima si sa facem produse la care ne pricepem, pentru ca altfel riscam sa ajungem ca in perioada lui Ceausescu cand toate CAP-urile si IAS-urile faceau si carne de porc, si de pasare si lapte, faceau de toate si pe toate le faceau prost. Haideti sa ramanem in zona asta, cine se pricepe sa faca biscuiti, sa faca biscuiti, cine se pricepe sa faca porc, sa faca porc, altfel intram intr-o nebunie din care nu stim cum sa iesim. Eu, ca fermier, daca ma apuc sa fac biscuiti, imi recuperez peste doi ani banii si nu mai am cu ce sa seman graul la toamna", a sustinut Sitaru.

 

El a precizat ca in momentul deciziei de interdictie la export pretul graului s-a prabusit cu circa 30 de euro pe tona.

 

"De la 900 de lei tona de grau, se oferea doar 750 de lei dus la moara. In doua zile a fost o prabusire fantastica, cu 30 de euro.

 

Nici cei de la Guvern si nici cei de la minister nu au inteles ca piata functioneaza intr-un anume fel si nu poti sa te joci cu increderea. Vorbim de incredere. Increderea in piata se castiga foarte greu si se pierde intr-o clipa. Asa am pierdut noi acum si lumea ne priveste mai atent, daca suntem sau nu seriosi", a adaugat presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania.

 

Guvernul a decis pe data de 10 aprilie suspendarea exportului de cereale, in perioada in care Romania se afla in stare de urgenta din cauza noului coronavirus, luand in calcul datele din luna martie care aratau ca s-au exportat peste 700.000 de tone de cereale, iar siguranta alimentara a tarii ar putea fi afectata. O saptamana mai tarziu a revenit asupra acestei decizii si la presiunea Comisiei Europene, Romania fiind singura tara din blocul comunitar care a luat o astfel de decizie.