Thailanda va interzice glifosatul

Thailanda a decis sa interzica glifosatul si alte doua pesticide periculoase incepand cu 1 decembrie, in pofida protestelor fermierilor locali, relateaza AFP.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 24 Octombrie 2019

Circa 40% din populatia Thailandei lucreaza in agricultura. Tara din Asia de Sud-Est este unul dintre cei mai mari exportatori de orez si zahar la nivel mondial, dar si unul dintre cei mai mari utilizatori de pesticide, substante tot mai interzise sau eliminate treptat la nivel mondial din cauza toxicitatii lor.

Comisia thailandeza pentru substante periculoase a votat interzicerea glifosatului, a clorpirifosului si a paraquatului.

„Interdictia va intra in vigoare la 1 decembrie”, a declarat pentru presa presedintele comisiei, Panuwat Triangjulsri, reprezentant al Ministerului Industriei.

Paraquatul, un erbicid considerat „extrem de toxic” de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, a fost interzis in Uniunea Europeana din 2007.

In ceea ce priveste clorpirifosul, studii au stabilit o legatura intre acest pesticid si intarzieri de dezvoltare la copii. Glifosatul este considerat cancerigen.

Asociatiile de fermieri si industria chimica militeaza ca glifosatul, vandut sub numele Roundup de Monsanto, o filiala a Bayer, sa continue sa fie utilizat.

Peste 13.000 de studii sunt in curs de desfasurare in Statele Unite, unde produsul este utilizat la scara larga. Grupul Bayer a pierdut deja mai multe procese intentate de persoane care au reclamat ca au dezvoltat cancer din cauza acestei substante.

Austria a fost primul membru al Uniunii Europene care a interzis utilizarea glifosatului. Restrictii au fost decise in Cehia, Italia, Olanda si Franta.