Stora Enso si Tetra Pak ar putea construi o linie de reciclare a ambalajelor din carton pentru bauturi

Stora Enso si Tetra Pak isi unesc fortele pentru a analiza posibilitatea construirii unei noi linii de reciclare in vederea cresterii semnificative a capacitatii de reciclare a deseurilor de ambalaje din carton pentru bauturi in Europa Centrala si de Est.

Scris de Agro Food, Vineri, 20 Noiembrie 2020
Cei doi parteneri initiaza un studiu de fezabilitate pentru a evalua oportunitatea construirii unei linii de reciclare pe scara larga pentru cutii uzate de bauturi (UBC - Used Beverage Cartons) la fabrica Stora Enso din Ostrołęka, Polonia.
 
Stora Enso ar urma sa prelucreze si sa extraga fibrele din cutiile uzate de bauturi la fabrica sa din Ostrołęka si sa foloseasca fibrele reciclate ca materie prima, in timp ce Tetra Pak ar asigura reciclarea si reutilizarea polimerilor si aluminiului, care ar urma sa fie procesate de o companie partenera. Daca va fi realizata, noua linie de reciclare va avea o capacitate anuala de 50.000 de tone de UBC. Aceasta ar reprezenta o majorare semnificativa a capacitatii de reciclare a  ambalajelor din carton pentru bauturi la nivelul intregii Europe, ducand la cresterea substantiala a ratei europene de reciclare a cutiilor de bauturi, care in prezent este de 51%. In prima etapa, materialul reciclat din ambalajele uzate din carton pentru bauturi ar proveni din tari din Europa Centrala si de Est.
 
„Noua linie ar fi urmatorul pas in cresterea gradului de circularitate a ambalajelor si ar contribui la transformarea circulara a marcilor clientilor nostri. Ambalajele din carton pentru bauturi sunt reciclate in prezent pe scara larga in Europa si dorim sa ne folosim expertiza in fibre si carton pentru a promova si accelera reciclarea si colectarea ambalajelor uzate. Materialele reciclate (OCC) sunt deja utilizate in procesul de productie la fabrica noastra de la Ostrołęka. Suntem interesati sa dezvoltam sistemul de reciclare existent si sa folosim fibre UBC de inalta calitate”, a declarat Markku Luoto, vicepresedinte LPB Aseptic si CUK, Stora Enso.
 
„Colaborarea cu partenerii nostri la nivelul intregului lant valoric este prioritatea noastra numarul unu in ceea ce priveste imbunatatirea colectarii si reciclarii ambalajelor uzate din carton pentru bauturi.
 
Suntem increzatori ca acest parteneriat ne va permite sa imbunatatim infrastructura europeana de reciclare si sa crestem in continuare rata de reciclare a UBC in regiune. Doar prin astfel de sinergii vom putea impune o transformare in directia sustenabilitatii si vom realiza o economie circulara cu emisii de carbon reduse”, a declarat Guillaume Latourrette, director general Tetra Pak pentru Europa de Est.
 
Se asteapta ca studiul de fezabilitate sa fie finalizat in sase luni, urmand ca dupa aceea sa fie confirmata o eventuala decizie cu privire la realizarea proiectului si calendarul acestuia.