Start la neonicotinoide doar pentru porumb si sfecla de zahar

Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) autorizeaza pentru campania de primavara 2020, utilizarea in situatii de urgenta a unor produse pe baza de substante active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semintelor de porumb si a celor de sfecla de zahar.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Luni, 20 Ianuarie 2020

MADR precizeaza insa, ca nu va acorda autorizatie pentru utilizarea in situatii de urgenta a produselor de protectie a plantelor pe baza de neonicotinoide pentru tratarea semintelor de floarea soarelui, deoarece aceasta este una dintre principalele culturi melifere.

"Autorizatiile temporare reprezinta instrumente legale pe care statele membre le au la dispozitie pentru a asigura fermierilor accesul la produse pentru protectia plantelor in situatii unde exista risc fitosanitar asupra culturilor. Raportat la numarul de autorizatii temporare acordate de statele membre UE, in perioada 2008-2018, autorizatiile temporare emise de Romania reprezinta aproximativ 1,3% din numarul totalul de autorizatii temporare acordate in Uniunea Europeana", precizeaza MADR intr-un comunicat.

Perioadele pentru care MADR acorda autorizatiile temporare sunt: 20 ianuarie -1 mai 2020, in cazul tratarii si utilizarii semintelor de porumb si 20 ianuarie - 18 mai pentru utilizarea semintelor tratate de sfecla de zahar.

Decizia MADR vine in urma solicitarilor Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania, a Federatiei Nationale PRO AGRO si a Federatiei Cultivatorilor de Sfecla de Zahar din Romania.

Conform sursei citate, aceasta autorizare a fost determinata de faptul ca, in prezent, in Romania nu exista nicio alta alternativa viabila pentru tratamentul semintelor de porumb care sa impiedice pierderile de productie din cauza atacurilor daunatorilor de sol "Tanymecus dilaticollis" si "Agriotes spp.", care afecteaza suprafete de peste 2 milioane hectare, cu tendinte de extindere, cu densitati foarte mari pe metru patrat si care nu pot fi combatuti prin tratamente in perioada de vegetatie.

De asemenea, nici pentru sfecla de zahar nu exista alternative pentru tratarea semintelor impotriva daunatorilor "Bothynoderes punctiventris", "Chaectonema tibiali", "Tanymecus dilaticollis" si "Agriotes spp.".