Sprijin financiar pentru viticultori

Viticultorii interesati pot accesa fonduri pentru finantarea programelor de restructurare sau reconversie a plantatiilor viticole, in temeiul OMADR nr. 1508/2018, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Luni, 12 August 2019

Fondurile sunt disponibile prin Programul National de Sprijin (PNS) in Sectorul Vitivinicol 2019 - 2023. Prin accesarea acestei masuri, producatorii din Romania au posibilitatea sa-si restructureze sau modernizeze suprafetele cu vita-de-vie, pentru ca astfel sa corespunda cerintelor actuale ale pietei. Acest program de sprijin este una din masurile de administrare a potentialului productiv viticol luata de Comisia Europeana atat pentru a intari echilibrul pietei vitivinicole, cat si in vederea unei mai bune adaptari a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse vitivinicole, ce vizeaza anumite suprafete viticole a caror productie nu este adaptata cererii, dar se poate adapta cu ajutorul unei restructurari a plantatiilor.

Aceasta restructurare a plantatiilor se poate realiza prin reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire, reamplasarea parcelelor viticole, replantarea ca urmare a defrisarii obligatorii a plantatiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare, proiectarea, instalarea sau inlocuirea sistemului de sustinere pentru conducere si palisaj, modernizarea formei de conducere a vitei-de-vie prin trecerea de la cultura joasala cultura semiinalta si inalta, modernizarea sistemului de sustinere prin inlocuirea sarmelor si instalarea a 3 randuri de sarme, dintre care minimum doua duble, la sistemul pentru conducere si palisaj in vederea sustinerii butucilor si conducerea lastarilor, instalarea de sisteme de irigatii prin picurare, inclusiv pentru viticultorii care au accesat programele anterioare de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.

In perioada 2019 - 2023, Romania isi propune sa restructureze, anual, o suprafata de vita-de-vie de aproximativ 1.000 - 1.800 hectare, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 0,5 - 1% din suprafata viticola totala. In perioada anterioara de programare, 2014-2018, in Romania a fost supusa masurii de restructurare/reconversie o suprafata cultivata cu vita-de-vie de 16.235 hectare.

In anul financiar 2019, Agentia de Plati si Interventie pentru Agriculturaa autorizat la plata, pana in prezent, suma de 8,45 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricola, pentru masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.