Sprijin de 4,6 mil. lei pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita

Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita vor beneficia si anul acesta de sprijin, valoarea totala a schemei de ajutor de minimis fiind de 4,6 milioane de lei.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 05 Aprilie 2019

„In sedinta Guvernului din 3 aprilie 2019 a fost aprobata o Hotarare care completeaza art. 11 din Hotararea Guvernului nr. 9/2018 privind aprobarea schemei 'Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita in vederea producerii carnii de porc'. Astfel, valoarea totala a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2019, este de 4.600.000 lei, in limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie, de la bugetul de stat”, informeaza un comunicat al MADR. 

Valoarea totala a schemei de ajutor de minimis, pentru perioada 2018-2020, se asigura din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti.

Asadar, ajutorul de minimis reprezinta numarul de purcei primiti cu titlu gratuit din rasele Bazna si/sau Mangalita de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculeaza solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin inmultirea numarului de purcei cu 250 lei/cap purcel. Pentru inscrierea in Program, furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, crescatorii de porci din rasele mentionate si procesatorii sau alte persoane juridice au avut initial o perioada de 90 de zile, respectiv 16 ianuarie - 16 aprilie 2018, dupa care, in data de 16 iulie 2018, a fost luata decizia ca aceasta schema sa fie permanent deschisa pentru inscriere. 

In consecinta, furnizorii de purcei, crescatorii de porci si procesatorii/alte persoane juridice, in baza cererii, pot solicita inscrierea in program, pe toata durata de desfasurare a acestuia, cu conditia ca cererea de plata si documentele insotitoare sa se depuna cu respectarea termenului prevazut, dar nu mai tarziu de 10 decembrie 2020.