Spania si Danemarca cauta forta de munca din Romania pentru sectorul agricol

Un numar de peste 600 de locuri de munca in agricultura in Spania, Portugalia si Danemarca sunt puse la dispozitia somerilor prin intermediul retelei EURES de catre Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Gorj.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 29 Noiembrie 2019

Potrivit unui comunicat de presa al AJOFM Gorj, este vorba de 200 locuri pentru Spania la cules de fructe rosii si de 420 de locuri pentru Portugalia si Danemarca, la cules de mazare.

Pentru Spania nu se solicita experienta. Candidatii vor lucra in domeniul agricol, la recoltat zmeura, mure, afine si capsuni. Timpul de lucru este intre orele 8,00 - 15,00 (39 ore/saptamana). Salariul oferit este de 42,02 euro brut/zi, iar orele suplimentare se platesc cu 8,32 euro. Cazarea este oferita gratuit de catre angajator. Angajatorul mai ofera transportul Romania-Spania si retur. Contractele de munca sunt in perioada martie - iunie 2020.

Pentru Portugalia, AJOFM Gorj promoveaza oferta unui angajator din Danemarca. Se va munci intr-o ferma cu lucratori din diverse tari, cu oportunitati de dezvoltare a abilitatilor de munca si socializare. Angajatorul danez detine in Portugalia o filiala. Compania promoveaza respectul reciproc, responsabilitatea si increderea reciproca intre lucratori.

Durata contractului pentru Portugalia (120 locuri de munca) este martie - mai 2020. Programul de lucru va fi de 40 - 50 ore pe saptamana, 6 zile pe saptamana.

Pentru Danemarca, unde sunt oferite 300 locuri de munca, durata contractului este mai - septembrie 2020, iar programul de lucru va fi tot de 40-50 ore, 6 zile pe saptamana.

Plata muncii in Portugalia se va face in functie de cantitatea culeasa, in ladite, caserole cu gramaj specific. Salariul minim pe luna de persoana este de 700 euro brut. Salariul poate ajunge la 1.000 - 2.000 de euro pe luna. Impozitul si contributiile sociale se vor deduce din salariu conform legislatiei portugheze.

In Danemarca, plata muncii este in functie de cantitatea culeasa, salariul este cuprins intre 2.000 si 2.500 de euro brut/luna. La finalul sezonului se acorda un bonus de 12,5% din salariu reprezentand bani de vacanta, conform legislatiei daneze. Impozitul si contributiile sociale se vor deduce din salariu, conform legislatiei daneze.