Solutie inovatoare pentru imbunatatirea apei responsabile de productii scazute in agricultura

Conform studiului publicat de Banca Mondiala, in fiecare an omenirea pierde alimente ce ar putea hrani 170 milioane de oameni. Utilizarea intensiva a ingrasamintelor, in special a azotului, a glifosatului si metabolitului, are ca efect ajungerea acestora in sol si ulterior in cursurile de apa, unde se transforma in compusi periculosi.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 17 Septembrie 2019

In acelasi timp, ca urmare a secetei tot mai frecvente din ultima decada, salinitatea apei si a solului a crescut, iar productia agricola este in scadere, ceea ce determina anual diminuarea productiei de alimente la nivel mondial, sustin specialistii.

La nivel mondial, calitatea apei este tot mai scazuta din cauza utilizarii excesive a ingrasamintelor, iar acest lucru are un impact dezastruos asupra productiei agricole. In zonele puternic poluate, aceasta depreciere a apei poate reduce cu o treime cresterea economica, conform unui studiu publicat de Banca Mondiala la finalul lunii august a acestui an. Una dintre solutiile pentru sustinerea productiei agricole reprezinta utilizarea sistemelor performante de filtrare si tratare apei.

 O echipa de experti din Japonia, Germania si Statele Unite a dezvoltat un sistem studiat de 23 de ani, ce poate filtra apa la cel mai inalt standard si apoi o poate activa, redandu-i energia naturala la nivel molecular.

„ Cand folosim apa de calitate, cream conditii unice pentru cresterea, dezvoltarea si conservarea fructelor, legumelor si cerealelor prin reducerea numarului de radicali liberi, una din cauzele deteriorarii celulare a organismelor. Sistemul pe care l-am dezvoltat recircula apa obisnuita printr-o coloana din otel inoxidabil umpluta cu un amestec de minereuri si componente ceramice cu proprietati special concepute, care imbogatesc apa cu hidrogen. Cand radicalii liberi reactioneaza cu ionii de hidrogen obtinuti prin tehnologia de conversie patentata de noi, acestia devin radicali non-liberi inofensivi”, a declarat Vatche Keuftedjian, fondatorul sistemului PURSANOVA.

Potrivit acestuia, prin utilizarea apei filtrate astfel, rezultatele obtinute de-a lungul timpului in agricultura sunt remarcabile: se elimina glifosatul din apa potabila, un produs chimic potential carcinogen, retentia de apa din plante creste (evaporarea este cu 35% mai scazuta decat in cazul apei de la robinet), ajutand la pastrarea prospetimii acestora, si este imbunatatita calitatea si cantitatea recoltarii, in special la culturile de vinete, capsuni, soia si fasole.

Totodata, se foloseste cu 20-60% mai putin erbicid, cu un consum de apa mai scazut cu 25. Incepand cu anul acesta, sistemul este disponibil si pe piata din Romania. Sistemul de conversie a apei nu este utilizat doar in domeniul agricol, ci si in sectorul comercial - hoteluri, restaurante si cafenele - in productia industriala, dar si pentru uz casnic.

Sistemul este prezent in 45 de tari din lume, avand peste 25.000 de utilizatori, din care 4.800 sunt fermieri.