Scheme de plati directe din sectorul vegetal si zootehnic, adoptate de Guvern. Banii vin din 16 octombrie!

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va putea acorda, incepand cu 16 octombrie 2019, plati in avans in cadrul schemelor de plati directe din sectorul vegetal si zootehnic, dupa ce Executivul a adoptat Hotararea privind cuantumului platilor pe suprafata si a plafonului pentru sprijinul cuplat la ovine/caprine.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 04 Octombrie 2019

Conform unui comunicat de presa al Guvernului, platile prevazute in actul normativ se acorda potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Astfel, prin acest act normativ au fost aprobate cuantumurile pentru platile directe in sectorul vegetal, respectiv schema de plata unica pe suprafata (102,6082 euro/hectar), plata redistributiva pentru intervalele intre 1 si 5 hectare, inclusiv (5 euro/hectar) si peste 5 hectare si pana la 30 hectare, inclusiv (48,7127 euro/hectar), plata pentru inverzire (59,3201 euro/hectar) si plata pentru tinerii fermieri (31,2477 euro/hectar). Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru incadrarea in plafonul financiar alocat, pe baza suprafetelor determinate, precizeaza sursa citata.

Hotararea de Guvern mai prevede ca pentru speciile ovine/caprine platile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 64,3 milioane de euro.

De asemenea, sumele necesare pentru aplicarea platilor directe in sectorul vegetal si a schemei de sprijin cuplat pentru masura din sectorul zootehnic, speciile ovine si caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricola (FEADR) se asigura din prevederile bugetare aprobate MADR pentru anii 2019 si 2020.