Scădere accentuată a focarelor de gripă aviară din Franța

Oficialii vor permite fermelor de păsări din zonele din sud-vest afectate de o tulpină severă de gripă aviară să reia producția, informeaza EuroMeatNews.com

Scris de Agro Food, Vineri, 26 Martie 2021

Crescătorii de păsări din sud-vestul Franței ar putea relua producția în unitățile lor după ce țara a raportat recent o scădere a focarelor de gripă aviară. Numărul noilor focare de virus din Franța a scăzut la cinci în prima săptămână a lunii martie, comparativ cu aproape 130 în prima săptămână a lunii ianuarie, în timp ce în cea mai afectată regiune nu au fost înregistrate cazuri noi în ultima lună, a declarat Ministerul Agriculturii într-un comunicat.
Franța se numără printre țările europene care au văzut virusul gripei aviare H5N8 răspândit în această iarnă de la păsări sălbatice la păsări domestice. Autoritățile au sacrificat masiv pentru a controla boala, iar Franța a sacrificat aproximativ 3 milioane de păsări, în principal rațe. „Acest lucru înseamnă că măsurile drastice adoptate pentru a limita răspândirea virusului au adus rezultate”, se menționează în document.
Fermele din zonele de sud-vest care anterior au fost supuse sacrificării în masă vor putea relua reproducerea anumitor tipuri de păsări, inclusiv pui, deși efectivele sunt închise în interior. Cu toate acestea, interdicția de creștere a rațelor și a gâștelor în aceste zone va continua până la finalizarea completă a epidemiei H5N8, dată fiind vulnerabilitatea specială a acestor animale la virus, a adăugat ministerul.
Riscul de gripă aviară a rămas ridicat în Franța și Europa, a declarat ministerul, analizând două cazuri săptămâna aceasta în nord-estul Franței și 39 de cazuri în rândul păsărilor sălbatice din Europa weekendul trecut.