S-a interzis folosirea neonicotinoidelor care afecteaza albinele. Decizia vine de la Comisia Europeana

Comisia Europeana a adoptat, ieri doua decizii care interzic Romaniei si Lituaniei sa acorde autorizatii de urgenta nejustificate pentru pesticide care contin trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam).

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Marti, 04 Februarie 2020

Dupa ce s-a dovedit ca utilizarea acestor substante afecteaza albinele, utilizarea lor a fost limitata la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, Executivul comunitar subliniaza ca Romania si Lituania au acordat de mai multe ori autorizatii de urgenta pentru a permite utilizarea acestor substante in ideea de a lupta impotriva anumitor daunatori la culturi specifice, autorizatii pe care Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) nu le considera justificate.

„Este pentru prima data cand Comisia adopta astfel de decizii. Acordarea de autorizatii de urgenta pentru pesticide nu este posibila decat daca sunt respectate conditii stricte. Pactul verde pentru Europa subliniaza ca sustenabilitatea lantului alimentar este o prioritate pentru UE si nu putem accepta ca statele membre sa continue sa utilizeze pesticide care afecteaza mediul si biodiversitatea atunci cand sunt disponibile solutii alternative", a declarat comisarul european pentru sanatate, Stella Kyriakides.

Cercetatorii sustin ca numarul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizarii de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie in polenizarea multor culturi.

Un studiu realizat in Canada a ajuns la concluzia ca albinele lucratoare expuse la neonicotinoide au avut o durata de viata mai scurta, iar coloniile aveau un risc mai mare de a ramane fara regine.

In Europa, oamenii de stiinta au declarat ca expunerea la culturi tratate cu neonicotinoide a afectat coloniile de albine domestice din doua dintre cele trei tari incluse in cercetare si a redus succesul reproductiv al celor salbatice din toate cele trei state.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) din Romania a anuntat, in ianuarie, ca autorizeaza, pentru campania de primavara 2020, utilizarea in situatii de urgenta a unor produse pe baza de substante active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semintelor de porumb, precum si utilizarea in situatii de urgenta a semintelor de sfecla de zahar tratate cu un produs de protectia plantelor pe baza de neonicotinoide.

MADR precizeaza insa ca nu va acorda autorizatie pentru utilizarea in situatii de urgenta a produselor de protectie a plantelor pe baza de neonicotinoide pentru tratarea semintelor de floarea soarelui, deoarece floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere.