S-a infiintat prima cooperativa apicola din Bihor

Mai multi apicultori din judetul Bihor, membri ai Asociatiei apicole Api Bioproduct, au infiintat prima cooperativa agricola din Federatia Asociatiilor Apicole din Romania - ROMAPIS, cu scopul de a sprijini activitatea de desfacere a produselor apicole locale.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 05 Februarie 2020

„Motivul pentru care am infiintat Cooperativa Agricola Api Biocoop este ca apicultorul depinde de engros-ist. Castiga mai mult comerciantul decat producatorul, ceea ce nu e normal. In urma cu aproape doi ani, ROMAPIS a initiat o actiune numita 'Desfacerea produselor apicole in mod avantajos pentru apicultori'. Noi, asociatia apicola Api Bioproduct, suntem nonprofit si ca sa putem comercializa trebuia sa cream o entitate economica. Ne-am gandit sa fie cooperativa pentru ca asa participa cu capital social si membrii si fiecare are un cuvant de spus. Da, noi suntem prima cooperativa agricola din ROMAPIS", a declarat Nicolae Botos.

Acesta a mentionat ca au denumit aceasta cooperativa agricola, si nu doar apicola, in ideea unui proiect mai complex la care sa participe si ceilalti agricultori din judet.

„Vrem sa facem un cos cu de toate, numai produse autohtone, care sa fie distribuite, saptamanal, la domiciliul clientilor: cu miere, cu branza, cu sunca, cu patrunjel, cu mere, toate de-ale noastre", a precizat Botos.

Pentru a pune in practica acest proiect, inclusiv desfacerea produselor apicole, cooperativa, in care sunt 17 membri fondatori, are in vedere accesarea unor fonduri europene.