Romania a atras fonduri de 4,65 miliarde de euro prin PNDR 2020

Romania a atras fonduri europene de 4,65 de miliarde de euro prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020), ceea ce reprezinta un grad efectiv de absorbtie de 52,3% din alocarea disponibila, sustine directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 30 Iulie 2019

„Am efectuat plati catre beneficiarii PNDR in valoare totala de peste 4,6 miliarde de euro, pana in acest moment, ceea ce reprezinta un grad efectiv de absorbtie de 52,3% din alocarea disponibila, atingandu-ne tinta pe care ne-am stabilit-o pentru aceasta etapa. Sunt foarte multe proiecte care asteapta sa fie depuse, stim ca exista atat o dorinta foarte mare de a investi in agricultura romaneasca, cat si o nevoie de finantare a acestui sector. Pe de-o parte suntem bucurosi ca am pus la dispozitie intreaga anvelopa financiara, pe aproape toate masurile avute la dispozitie, pe de alta parte ne pare rau ca nu putem finanta toate proiectele care s-au calificat. Agricultura romaneasca este intr-o etapa de dezvoltare majora, iar nevoia de finantare este mult mai mare decat suma avuta la dispozitie de Romania”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Potrivit datelor furnizate de AFIR, valoarea totala a fondurilor europene solicitate prin PNDR 2020 se ridica la 9,3 miliarde euro, in timp ce fondurile totale disponibile pentru proiectele de investitii sunt de aproximativ 5,8 miliarde de euro. Agentia a primit 59.463 de solicitari de finantare a investitiilor in agricultura si pentru dezvoltarea mediului rural, depuse online pe pagina de internet www.afir.info de catre fermieri, procesatori, antreprenori, organizati si autoritati publice locale.

In urma selectiei cererilor de finantare si a incadrarii solicitarilor in alocarea disponibila prin PNDR 2020, AFIR a contractat 54.843 de proiecte de investitii, pentru care a pus la dispozitia beneficiarilor suma de 4,65 de miliarde de euro. 

Din totalul platilor efectuate pentru finantarea proiectelor de investitii, 1,3 miliarde de euro au fost platite pentru cele 41.142 de investitii in sectorul agricol contractate de AFIR, iar pentru cele 465 de investitii in sectorul pomicol contractate, Agentia a decontat plati in valoare totala de 60,3 milioane de euro. De asemenea, pentru cele 2.118 de investitii de utilitate publica, AFIR a efectuat plati in cuantum total de 701,9 milioane de euro, in timp ce suma decontata pentru dezvoltarea mediului rural prin investitii neagricole a depasit 157,8 milioane de euro pentru un numar de 3.135 de proiecte.