Romania - primul loc in UE si in acest an, la productiile de porumb si floarea soarelui

Romania isi va pastra primul loc in Uniunea Europeana si in acest an la productiile de porumb si floarea soarelui, in conditiile in care suprafetele insamantate au fost mai mari decat in 2018, sustine ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 04 Octombrie 2019

„In privinta culturilor de toamna, acum suntem in plin proces de recoltare la floarea soarelui si la porumb. Pana la aceasta data (1 octombrie - n. r.) am recoltat 53% din suprafata insamantata cu porumb, iar la floarea soarelui ne apropiem de final - avem aproape 97%. La sfecla de zahar suntem la inceput, am recoltat doar 16%, la cartofi am ajuns la 87% din suprafata, la struguri de masa la 68%, iar la strugurii pentru vin la 64%. Pana nu se introduc in magazie toate aceste productii nu facem estimari", a declarat ministrul Petre Daea.

In 2019, suprafata insamantata cu porumb depaseste 2,65 milioane hectare, iar cea cu floarea soarelui 1,16 milioane hectare, in crestere fata de anul trecut cand terenurile cultivate cu porumb au ocupat 2,41 milioane hectare, iar cele cu floarea soarelui 1,01 milioane hectare.

Cresterea suprafetelor cultivate cu aceste doua culturi s-a datorat pierderii suprafetelor cultivate cu rapita din cauza secetei, iar terenurile respective au fost insamantate fie cu floarea soarelui, fie cu porumb, a explicat Petre Daea.

In acest context, seful de la Agricultura a anuntat ca si anul acesta, Romania isi va pastra primul loc in UE la productiile de porumb si de floarea soarelui.

„Pot sa va spun ca la floarea soarelui si porumb, din perspectiva noastra, ne vom pastra primul loc si anul acesta in Uniunea Europeana, mai ales ca au fost suprafete mai mari si se va vedea la productia totala", a subliniat Daea.