Romania, locul 20 la capitolul „cantitatea de lapte trimisa catre procesare”

Conform datelor Eurostat, Romania se numara printre jucatorii europeni ce inregistreaza o buna productie de lapte, dar cu toate acestea pretul la raft al laptelui este de cinci ori mai mare decat cel de achizitie. Motivul: doar un litru din aproape 4 obtinuti se livreaza catre procesatorii de lapte.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 29 Noiembrie 2019

„Tara noastra se situeaza pe locul 10 in UE ca productie de lapte crud si ocupa pozitia 20 din punct de vedere al laptelui trimis spre procesare, aspect determinat de pretul scazut de achizitie, dar si de concurenta produselor din import mai ieftine. In acelasi timp, pretul la raft al laptelui este si de 5 ori mai mare decat cel de achizitie, acesta fiind justificat de procesatori prin costurile de transport (costuri de combustibil, accize, roviniete, infrastructura precara, etc). Concluzionam astfel ca taranul roman se orienteaza catre autogospodarire, iar atunci cand vinde productia obtinuta de lactate, incaseaza un pret extrem de redus comparativ cu pretul final de la raft", a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania.

Coface Romania a realizat un studiu cu situatia financiara a 448 de companii din sectorul lactatelor care au depus datele financiare pentru 2018. Conform statisticilor, acestea au generat o cifra de afaceri consolidate de 3,8 miliarde de lei.

Potrivit studiului, rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2018 a fost de 4,3%, inregistrand o crestere fata de nivelul din 2017 (3,3%). Cu toate acestea, 44% dintre companii au avut o pierdere neta la sfarsitul anului 2018, cu 26% dintre companii avand o pierdere mai mare de -20% si 5% dintre companii generand profit peste 20%. Gradul de indatorare la nivelul sectorului de 55% este in scadere fata de anii anteriori (62% in 2017, 63% in 2016, 67% in 2015 si 69% in 2014).