Romania, al saptelea producator de leguminoase din UE

Productia totala de leguminoase (mazare, fasole, lupin, naut si linte) a Uniunii Europene a fost de 4,11 milioane tone in 2018, iar suprafata totala alocata acestor culturi a fost de 2,17 milioane hectare, adica o suprafata putin mai mica decat cea a insulei Sardinia, arata datele publicate de Eurostat.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Luni, 10 Februarie 2020

Statele membre UE cu cea mai mare productie de leguminoase in 2018 au fost Franta (840.000 de tone), Spania (690.000 de tone), Polonia (460.000 de tone), Germania (400.000 de tone) si Lituania (380.000 de tone). Impreuna, aceste cinci tari, au fost responsabile pentru 67% din productia totala de leguminoase a UE in 2018.

Dupa primele cinci state urmeaza Italia cu o productie de leguminoase de 219.000 de tone in 2018, Romania cu o productie de 191.000 de tone, Grecia (181.000 de tone) si Bulgaria (122.000 de tone).

In cazul Romaniei, datele Eurostat arata ca productia de leguminoase variaza semnificativ de la un an la altul. Daca in anul 2016 productia de leguminoase a Romaniei a fost de aproximativ 99.000 de tone, in 2017 s-a triplat pana la 301.000 de tone, pentru ca in 2018 sa scada la 191.000 de tone, iar in 2019 a crescut pana la 265.000 de tone.

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a proclamat 10 februarie drept Ziua mondiala a leguminoaselor.