Romania, al doilea cel mai mare crescator de albine din UE

Romania se situeaza pe locul al doilea in topul celor mai mari crescatori de albine din Uniunea Europeana, dupa Spania, cu un efectiv de aproape 2 milioane de stupi, arata datele de la Comisia Europeana.

Scris de Agro Food, Miercuri, 29 Iulie 2020

Numarul total de stupi din UE a crescut anul trecut cu 5,1% fata de anul precedent pana la 18,5 milioane, iar in Romania a crescut cu 8,1%. De altfel, numarul de apicultori din UE a crescut cu 7,6%, in 2019 ajungand la 650.000 de persoane, insa in Romania si-a pastrat constanta, la circa 23.000 de crescatori de albine. Germania se afla in acest caz pe primul loc cu un numar de 127.000 de apicultori, iar Romania este pe locul 9, potrivit aceleasi surse.

 

Apicultorii spun ca, in ultimii ani, a aparut cerere si pentru alte produse apicole, precum polenul crud, faguri sau capaceala (capacul de la fagure, cu care albinele sigileaza mierea depusa in fiecare celula a stupului). Totusi, ei se plang ca nu sunt sustinuti de stat, prin interzicerea neonicotinoidelor, substante de protejare a plantelor folosite de catre producatorii de cereale, dar care au otravit septelul de albine al mai multor crescatori.