Reguli noi pentru terasele din Centrul istoric al Capitalei, in contextul COVID-19

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat reguli noi pentru terasele din Centrul istoric al Capitalei, in contextul epidemiei de COVID-19.

Scris de Agro Food, Joi, 16 Iulie 2020

Proiectul de hotarare adoptat miercuri prevede mai multe modificari ale Regulamentului de organizare si functionare a teraselor in zonele protejate si in perimetrul Centrului istoric al Capitalei, care a fost aprobat prin Hotararea CGMB nr. 114/2016.

 

Articolul 3, alineatul 3 din acest regulament, conform caruia, la avizare, se va urmari pe cat posibil ca terasele sezoniere invecinate sa aiba latimi egale, este inlocuit de prevederi potrivit carora, la avizare si amplasare, se vor utiliza dungile de ghidaj/ delimitare ce vor fi figurate pe planurile anexa la prezentul regulament, astfel incat sa se asigure pe axul strazii o distanta (culoar) libera de 4 metri.

 

Este obligatia agentului economic sa aiba terasa delimitata. In situatia in care nu este delimitata, avizul nu este valabil. Operatiunea de trasare se va face de catre Administratia Strazilor.

 

Alte modificari vizeaza articolul 4, alineatul 1 din regulament, care va avea urmatorul continut: "Intre terase se va putea realiza o separare fata de vecini si maximum 2,5 m fata de strada exclusiv din elemente de mobilier urban din: a) sticla (geam securizat) clara, dimensiune maxima L= 1,25m, H=1,50m, montata in cadre metalice, negre, sprijinita pe talpici si nefixata in pavajul strazii, nedepasind suprafata spatiului inchiriat; b) jardiniere de lemn/metal, dimensiuni maxime L=1,25m, H=1,50m, l=0,50m, simplu asezate pe pavajul strazii".

 

Articolul 6, litera d) urmeaza sa fie inlocuit cu urmatoarele prevederi: "Sunt asigurate conditiile privind stabilitatea si siguranta fatadelor imobilelor in dreptul carora se amenajeaza terasele sezoniere. In dreptul cladirilor cu fatade degradate, cu pericol de prabusire a elementelor decorative, tencuieli, etc, amplasarea teraselor sezoniere este posibila numai dupa reabilitarea fatadei. Constatarea va fi facuta de catre o comisie stabilita prin dispozitie a primarului general".

 

De asemenea, articolul 11, litera h) din regulament privind aprovizionarea unitatilor urmeaza sa stipuleze: "Aprovizionarea unitatilor se va desfasura zilnic intre orele 6,00 si 10,00. Accesul in afara acestui interval se va putea face cu plata unui tarif in valoare de 300 lei/acces. Plata se va face catre Administratia Strazilor Bucuresti. Mijloacele auto care asigura aprovizionarea vor avea acces in Centrul istoric astfel: intrare pe str. Doamnei si str. Lipscani si iesire pe str. Selari si str. Caldarari".

 

Articolul 12, litera h) - potrivit caruia pe terasele sezoniere sunt interzise mobilierul pentru servire, inclusiv automatele de vanzare, instalatiile frigorifice, de preparare a produselor sau de spalare a veselei, standurile/ vitrinele de prezentare a produselor si aparatura electronica de tip tv, plasma, LCD, LED, video-proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrica a acestora - se modifica, adaugandu-se mentiunea "cu exceptia marilor evenimente cultural-sportive".

 

Proiectul adoptat extinde aplicarea prevederilor regulamentului pentru terasele sezoniere din Centrul istoric Bucuresti pe intreaga durata a anului, pana in prezent acestea vizand desfasurarea activitatilor de alimentatie publica pe terase sezoniere amplasate in zonele protejate si in Centrul istoric Bucuresti in perioada 15 martie - 15 noiembrie.

 

Potrivit referatului de aprobare a proiectului, modificarile propuse in regulament vin in sprijinul masurilor legale recent adoptate in vederea prevenirii si combaterii COVID-19, avandu-se in vedere reglementari clare cu privire la suprafetele utilizate de catre terase, modul acestora de amplasare, astfel incat sa se respecte prevederile in privinta distantarii sociale.