Record de Ziua Nationala: Cel mai lung mititel din lume a fost preparat la Oradea

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, organizatorii Festivalului-concurs „D 'ale porcului” de la Oradea au preparat cel mai lung mititel din lume.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 02 Decembrie 2019

Pentru realizarea produsului ce a avut o lungime de 215, 7 metri organizatorii au folosit un aparat vechi de 150 de ani.

„Pregatirile au durat aproximativ doua ore, iar munca efectiva, o ora, cu ajutorul de nepretuit al 30 de voluntari. S-au folosit 125 de kilograme de pasta de carne, in amestec, mititelul fiind pregatit manual cu un aparat vechi de aproximativ 150 de ani”, a declarat presedintele Asociatiei culturale D’art, Nicu Pop,  organizatorul evenimentului.

Echipa care a realizat performanta a fost coordonata de Sorin Mudura si Nicolae Pop.

„Mititelul a fost realizat din carne de vita si carne de porc. A avut in compozitie piper, sare, boia, coriandru si cimbru, mujdei de usturoi plus supa de oase”, a declarat la randul sau Sorin Mudura, administratorul firmei colaboratoare.

Din juriu a facut parte si project-managerul Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania (ANBCT), Adrian Neag care s-a aratat mandru de performanta inregistrata in acest an de Ziua Nationala.

„Specific romanesc, mititelul este nelipsit de pe masa romanilor, la evenimente private, la festivaluri, la targuri. Chiar daca are o sorginte balcanica, prin modul de preparare, prin condiment si gust, este un produs romanesc cu care ne mandrim. Acest lucru l-a confirmat chiar si Mark Wiens, vlogerul nr.1 pe plan mondial pe partea de Food and Travel”, a punctat Adrian Neag.

„D 'ale porcului” este un festival-concurs de preparare traditionala a porcului, intre comunele din Bihor si invitatele acestora din tara si de peste hotare si are drept scop promovarea traditiilor populare. Cea de-a VI-a editie a Festivalului a deschis oficial sezonul sarbatorilor de iarna 2019-2020 in judetul Bihor si a fost organizat in parcarea Era Shopping Parc, in zilele de 30 noiembrie – 1 decembrie 2019.