ROMPAN: Pretul graului ar putea creste

Pretul graului pe piata interna ar putea creste catre sfarsitul lunii ianuarie 2021, daca se vor majora exporturile de grau, si atunci vom putea avea probleme deoarece vom ramane cu mai putin grau pentru consumul intern de paine, a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

Scris de Agro Food, Luni, 21 Decembrie 2020
“Pretul graului in ultima perioada a inregistrat o stagnare. El a crescut cu circa 35% fata de iulie si estimam ca va fi la acelasi nivel pana catre sfarsitul lunii ianuarie, dupa care, daca exportul de grau va fi dat mai mult decat pana acum, probabil ca pretul graului pentru piata interna va creste deoarece ramane mai putin grau pentru consumul de paine. Bineinteles ca piata va spune totul, dar analizand economic asa se va intampla: daca va creste exportul vom avea probleme pe piata interna”, a subliniat Aurel Popescu.
 
Seful ROMPAN a transmis consumatorilor sa aiba incredere in produsele romanesti si a dat asigurari ca painea romaneasca este de calitate si sigura din punct de vedere alimentar.
 
“Noua ni se spune minerii in alb, brutarii asa au fost dintotdeauna categorisiti. Ei lucreaza si pe ploaie si pe vant si cand e sarbatoare, iar eforturile noastre sunt deosebite pentru a da paine de calitate si sigura din punct de vedere alimentar. Toate prostiile care au aparut in ultimul timp ca painea proaspata trebuie ambalata au fost niste chestiuni ale unor firme care au interese: ori sa aduca paine din afara, ori sa isi vanda painea lor ambalata ca atare. Vreau sa asigur toti consumatorii, sa asigur pe toata lumea ca painea noastra romaneasca este o paine buna din punct de vedere al gustului, aromei, din punct de vedere al prezentarii si cred ca trebuie sa avem incredere in produsele romanesti”, a subliniat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.
 
In prezent, pe piata de morarit si panificatie, sunt active in jur de 4.500 de firme, iar ROMPAN, prima asociatie constituita in Romania in 1990, cuprinde peste 300 de societati din toate domeniile din industrie, cota de piata fiind de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.
 
Potrivit datelor ROMPAN, consumul de paine in Romania a scazut in ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor intr-un an la putin peste 82 de kilograme, dar inca se mentine peste media europeana de 78 kg/locuitor/an.
 
Productia anuala de paine in Romania este 1,5 milioane de tone.
 
Piata romaneasca de morarit si panificatie a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc in industria alimentara.