Protest al crescatorilor de bovine irlandezi fata de acordul UE-Mercosur

Cateva mii de crescatori de bovine irlandezi au protestat in fata Parlamentului de la Dublin, denuntand acordul de liber schimb convenit de Uniunea Europeana cu tarile din blocul Mercosur precum si dublul limbaj al UE, transmite AFP.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 11 Iulie 2019

La finele lunii iunie, Uniunea Europeana si blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay si Paraguay) au ajuns la o intelegere privind un tratat de liber schimb, dupa 20 de ani de negocieri, o realizare care va crea una din cele mai extinse zone de comert liber de pe mapamond. Conform acestui acord, UE va trebui sa isi deschida piata pentru carnea de vita provenind din statele membre Mercosur.

„Impun restrictii de mediu fermierilor din intreaga Europa si noi trebuie sa operam in conformitate cu normele de mediu. Si brusc incheie un acord cu o tara care ignora toate aceste norme”, a declarat Hugh Doyle, unul din presedintii organizatiei Beef Plan Movement.

Protestatarii, in numar de aproximativ 3.000 potrivit organizatorilor, se tem ca acest acord va duce la inundarea pietei europene cu carne de vita din America de Sud, ceea ce va afecta productia nationala. Pentru a-si exprima ingrijorarile, protestatarii au ridicat o multime de cizme in fata Parlamentului irlandez, insotite de pancarte pe care scria „Salvati Irlanda de valul de carne de vita Mercosur”.

Pentru a-si proteja piata interna, UE a instituit cote de import, astfel incat produsele din statele Mercosur sa fie taxate incepand cu un anumit prag, in cazul carnii de vita cota fiind de 99.000 de tone de carne pe an. Cu toate acestea, crescatorii de bovine din Franta, Italia, Spania, Irlanda si Polonia au cerut Parlamentului European si statelor membre UE sa respinga acordul UE/Mercosur, ingrijorati pentru viitorul sectorului lor si pentru sanatatea consumatorilor.