Proiect: Minorii nu vor mai avea voie sa cumpere bauturi energizante

Comercializarea bauturilor energizante persoanelor cu varsta sub 18 ani, inclusiv prin comertul online si/sau alte metode de vanzare la distanta se interzice, prevede un proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

Scris de Agro Food, Vineri, 11 Septembrie 2020

Potrivit documentului, se interzice comercializarea bauturilor energizante si prin automate, cu exceptia celor amplasate in cladirile cu destinatie exclusiva spatiilor pentru birouri.

 

Totodata, se interzice comercializarea bauturilor energizante in unitatile sanitare si in incinta unitatilor de invatamant preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora.

 

“Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin structurile de specialitate, pot sa solicite producatorilor, distribuitorilor sau importatorilor de bauturi energizante, pentru fiecare marca sau tip, documente inclusiv buletine de analiza, care sa demonstreze conformitatea produselor cu legislatia in vigoare, conform competentelor”, se mai arata in proiect.

 

De asemenea, documentul mai prevede ca Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin structurile de specialitate, elaboreaza si implementeaza programe de control oficial privind producerea, distribuirea si/sau importul de bauturi energizante, in conformitate cu domeniile de competenta.