Productiile de grau si cartofi, estimate ca fiind mai mari decat anul trecut

Productiile de grau si cartofi din acest an vor fi mai bune decat cele de anul trecut, preconizeaza directorul Directiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, pe baza datelor preliminare culese din teren.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 29 August 2019

Acesta a declarat ca este de asteptat ca pretul cartofului sa fie mai bun decat anul trecut, avand in vedere ca tarile cu traditie in aceasta cultura nu au obtinut productii foarte bune in acest an. 

„La cereale am incheiat recoltarea si am inceput colectarea cartofilor. Inca nu avem datele finale, dar putem spune ca vom avea productii destul de bune la unele culturi. Nu foarte, foarte bune, dar estimam ca exista o crestere de 5-6% la cereale fata de anul trecut (...) Si la catofi ne asteptam la o productie destul de buna, preconizam 20-25 de tone la hectar. Pretul pentru inceput este destul de bun, la capat de parcela se vinde cu 1,20 lei kilogramul de cartofi, fata de 1 leu anul trecut. Este al doilea an consecutiv cand se intampla sa fie un pret asa de bun si asta pentru ca producatorii din alte tari cu traditie, cum ar fi Olanda, Polonia, Germania si Franta nu au avut productii prea bune si exista cerere de cartofi pe piata europeana. Sper ca pretul se va stabiliza undeva in jurul a 90 de bani-un leu pe kilogram, pentru ca acesta este pretul real de productie cu castigul fermierului. La 60 de bani kilogramul abia se acopera cheltuielile de productie”, a explicat Könczei Csaba. 

Potrivit acestuia, in judetul Covasna s-au cultivat in acest an peste 40.000 de hectare cu cereale si aproape 14.000 de hectare cu cartofi.