Productii mici de rapita in Franta, pe fondul interzicerii pesticidelor

Cultivatorii francezi de rapita au obosit sa mai lupte cu daunatorii care le mananca recolta, asa ca unii dintre ei ar putea decide sa nu mai planteze rapita in viitor, transmite Bloomberg.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 26 Iunie 2019

Pe langa seceta de anul trecut, care a redus suprafata insamantata cu rapita pentru anul 2019 la cel mai mic nivel din ultimii 14 ani, atacul daunatorilor a devenit mai greu de combatut pe fondul interdictiei anumitor pesticide. Situatia a devenit atat de grava incat in regiunea Burgundia, din zona central-estica a Frantei, intre 35% ┼či 40% din recolta din acest an ar putea fi pierduta, sustine Francois Farges, director adjunct la Cerevia, o uniune a cooperativelor agricole.

Cultivatorii de rapita din Franta, care se lupta cu omologii lor din Germania pentru titlul de cel mai mare producator din Uniunea Europeana, se confrunta cu provocari serioase in a-si proteja culturile de daunatori dupa ce UE a interzis neonicotinoidele, un tip de insecticide care afecteaza albinele. Daca nu se va gasi o alternativa viabila, cultivatorii vor evita rapita in viitor, sustine Vivescia, una din cele mai mari cooperative agricole din Franta.

"Unele zone din jurul Dijonului, unde rapita este cultivata de mai multi ani, au din ce in ce mai multe probleme cu insectele. Aceasta ar putea fi o amenintare pe termen lung daca nu gasim noi pesticide", spune presedintele Vivescia, Christoph Bueren.

Problemele cultivatorilor de rapita nu sunt limitate doar la Franta. Grupul de cooperative DRV din Germania estimeaza ca in acest an recolta de rapita va atinge cel mai scazut nivel de dupa 1998, iar prognozele Comisiei Europene referitoare la productia blocului comunitar arata spre o scadere de 6,4% pana la 18,74 milioane tone.

O astfel de productie ar insemna ca UE va trebui sa importe cantitati semnificative de rapita in acest an, in principal din Ucraina si Canada, sustine Michel Portier, directorul firmei franceze de consultanta Agritel.