Productia de miere, afectata de conditiile meteorologice

Producatorii de miere din zona comunei tulcene Luncavita sustin ca productia din acest an le-a fost afectata de conditiile meteorologice nefavorabile, mentionand ca este unul dintre cei mai slabi ani din acest punct de vedere, a declarat primarul comunei Luncavita, Stefan Ilie.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 01 Iulie 2019

„Este un an foarte slab la toate sezoanele in care apicultorii sunt implicatii. Salcamul a fost foarte slab, rapita la fel, iar teiul nu a inflorit asa cum o face in fiecare an. Stuparii batrani spun ca in cinci ani exista si unul foarte prost, iar noi anul asta prin care trecem e cel mai rau”, a afirmat primarul comunei Luncavita.

Acesta a mai spus ca, daca anul trecut, autoritatea comunala a primit solicitari pentru instalarea in zona a sute de stupine, anul acesta numarul lor a fost de pana intr-o suta.

„Unii stupari spun ca teiul va mai inflori inca o saptamana, dar sunt nemultumiti si solicita despagubiri. Recolta este slaba, dar chiar si asa o sarbatorim”, a mentionat Ilie.

Toti apicultorii care au participat la Sarbatoarea teilor au sustinut ca anul acesta productia este slaba.

„Anul acesta a fost unul foarte slab. Din cauza ploii, a caldurii, toate s-au stricat. Vindem mierea insa la acelasi pret. Stiu ca noi pierdem, dar lumea e saraca”, a afirmat Genoveva Gentimir, apicultor din comuna Luncavita.

Sarbatoarea teilor, organizata de Primaria comunei Luncavita, a reunit atat apicultori, cat si mestesugari populari. Aceasta a fost interzisa in anii 1970, dar a fost reluata in 2001.