Producatorii din zona montana se organizeaza intr-o asociatie

Mai multi producatori din zona montana s-au intalnit cu secretarii de stat Emil Dumitru si Aurel Simion pentru a anunta infiintarea Asociatiei Produs Montan, prima organizatie a producatorilor de la munte.

Scris de Agro Food, Marti, 04 August 2020

Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), asociatia cuprinde sase membri fondatori, care produc si comercializeaza produse ce beneficiaza de mentiunea de calitate Produs Montan.

 

In prezent, in Registrul National al Produselor Montane sunt inscrisi 255 de producatori ce detin 1.021 de produse care au obtinut mentiunea de calitate Produs Montan, toate regasindu-se pe site-ul www.produsmontan.ro si in aplicatia Catalogul Produselor Alimentare Certificate (CPAC).

 

„Evenimentul a constituit un factor de incredere pe care producatorii il acorda schemei de calitate produs montan si a creat, totodata, premisele pentru dezvoltarea asociatiei prin posibilitatea de accesare a pietei europene, dar si de accesare a fondurilor destinate produselor certificate pe o schema de calitate”, se arata in comunicatul MADR.

 

Secretarul de Stat Aurel Simion i-a felicitat pe membrii asociatiei pentru aceasta initiativa importanta in dezvoltarea activitatii lor, indemnandu-i sa-si conserve brandul pentru a-si proteja produsele.

 

La randul sau, secretarul de stat Emil Dumitru i-a informat pe participanti despre stadiul elaborarii Planului National Strategic si a prezentat beneficiile accesarii submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investitii in abatoare de capacitate mica in zona montana”, cu o alocare de peste 12 milioane de euro. Oficialul a aratat necesitatea unor masuri care sa genereze valoare adaugata si impact economic pentru locuitorii zonelor montane.

 

Conducerea Ministerului a subliniat importanta educatiei alimentare in scoli pentru promovarea consumului de produse autohtone. Consumand produse locale, indeosebi preparate montane, contribuim la mentinerea activitatilor agricole traditionale in zona montana, la dezvoltarea gospodariilor montane, precum si la mentinerea populatiei in zonele de munte.