Producatorii de pepene rosu, sfatuiti sa evite intermediarii in piete

Producatorii de legume autohtoni, indeosebi mici si mari producatori de pepene rosu din sudul tarii care obisnuiesc sa-si valorifice recolta pe durata verii in pietele organizate din judetul Maramures sunt sfatuiti de autoritatile locale si asociatiile agricole sa evite intermediarii, a declarat vicepresedintele Asociatiei Legumicultorilor din Maramures, Daniel Tinc.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 25 Iulie 2019

„Producatorii de pepene rosu din sudul tarii care ajung in fiecare an pe piata organizata din municipiul Baia Mare ar fi mult mai avantajati daca si-ar valorifica recolta anuala in nume propriu, si n-ar vinde direct cantitati mari de pepene unor mici comercianti de conjunctura. Acestia aproape ca dubleaza pretul pepenelui rosu sau galben in dorinta de a obtine cat mai repede profit. (...) Ideal ar fi ca producatorii din sudul tarii sa gaseasca o formula prin care sa-si vanda in nume propriu produsul, fara a mai apela intermediari. In urma cu zece ani, producatorii de pepeni din sud veneau pe piata din Baia Mare, dar si din alte piete a judetului Maramures si isi vindeau produsele. E adevarat, era un pic mai dificil, pentru ca de cele mai multe ori acestia erau nevoiti sa doarma in piata langa gramada de pepeni, din motive de siguranta”, a spus Daniel Tinc.

Potrivit acestuia, pepenele rosu autohton se comercializeaza pe pietele din municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei, in orasele Seini, Targu Lapus, Viseu de Sus, Borsa, Salistea de Sus, dar si in targurile si pietele organizate din unele comune.

De asemenea, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, sustine ca producatorii de pepene ar trebui sa-si valorifice recolta in nume propriu.

„E, cred, o traditie de familie ca unii producatori de pepene sa-si valorifice recolta pe piata organizata din Baia Mare, oamenii acestia ajung aici de zeci de ani, e deja o traditie, insa ideal ar fi ca recolta sa o vanda in nume propriu, ferindu-se de speculantii de ocazie. Primaria Baia Mare sustine si incurajeaza atat producatorii agricoli din judet, cat si pe cei din sudul tarii in a face profit din munca depusa cu atata efort, oferind taxe minimale si conditii prielnice in pietele din oras”, a afirmat Chereches.

Reprezentantul Agrocentrum Maramures, serviciul specializat in consultanta agricola, Mirela Veres, a declarat ca producatorii de pepene care ajung pe pietele din judet prefera sa vanda intreaga recolta unor comercianti de ocazie pentru a reduce cheltuielile de cazare, zilele pe care ar trebui sa le petreaca in piata pentru a-si vinde produsul si angajarea unei persoane de paza.

„Problema acestor fermieri din sudul tari care vin in piata din Baia Mare, de aproape 70 de ani, nu e una tocmai simpla. Au cheltuieli mari la transport, apoi ar mai costa mult cazarea, mancarea si angajarea unei persoane de paza in piata, in timpul noptii. Pentru a reduce aceste cheltuieli, oamenii prefera sa vanda tone de pepene rosu unor comercianti de ocazie, care majoreaza pretul simtitor. Din pacate, fenomenul nu mai poate fi stapanit. (...) In urma cu ani era o placere sa te targuiesti in piata cu un mic fermier din sud pentru un pepene, acum, acest farmec a disparut”, a spus Mirela Veres.

Primaria municipiului Baia Mare a pus la dispozitia fermierilor angrosisti Piata Obor, unde accesul se poate face direct cu camionul si se pot cumpara produse agricole de sezon in cantitati mari. Modernizarea pietei a costat primaria peste un milion de euro.