Pretul cartofului, in scadere pana la 1,3 lei pe kg

Pretul cartofului la producatorii din Harghita a stagnat inca din toamna, iar in prezent se constata o usoara scadere, pe fondul importurilor din tarile europene.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Marti, 18 Februarie 2020

Seful Directiei Judetene pentru Agricultura (DJA), Torok Jeno, a declarat ca pretul cartofului stagneaza la 1,5 lei/kg inca din toamna si chiar se constata o usoara descrestere, pana la 1,3 lei/kg, depinzand si de calitatea cartofilor. Acesta a mai precizat ca nici solicitarile de cartofi nu sunt prea mari, stocurile din judet fiind cuprinse intre 30-40% din cantitatea recoltata.

Pretul cartofilor este mai mic decat in aceeasi perioada a anului 2019, cand era de 1,7 lei/ kg, dar mai mare decat in 2018, cand nu depasea 50 de bani.

Anul trecut, pretul cartofilor a fost mai ridicat, din cauza ca importurile din vestul Europei au fost mai reduse, intrucat productia de cartofi a fost acolo mai mica cu 30%, motiv pentru care a crescut cererea pentru cartofii autohtoni.

In acest an, insa, in tara au fost importati cartofi, ceea ce a dus la o scadere a vanzarii cartofilor romanesti, dar si a pretului acestora.