Pretul cartofilor, la jumatate fata de anii anteriori

Cultivatorii de cartofi din judetul Covasna vor avea o productie buna in acest an, insa pretul cartofilor va fi mai mic decat anul trecut, afirma conducerea Directiei Agricole Covasna.

Scris de Agro Food, Joi, 10 Septembrie 2020

Directorul institutiei, Könczei Csaba, a declarat ca la ora actuala cartofii se vand cu 45-50 de bani kilogramul la producator, pret care acopera cheltuielile de productie si asigura doar un profit minim. Cererea scazuta din partea industriei HORECA, dar si faptul ca anul acesta si alte tari au productii bune de cartofi, fac ca pretul sa fie scazut.

 

“Am estimat o productie destul de buna in acest an, undeva la 22-23 de tone pe hectar, productie medie pe judet. Spun medie, pentru ca, desigur, vor fi unii care vor avea 27-28 de tone la hectar, dar altii vor avea, probabil, 18 tone la hectar. (...) Acum oamenii au inceput sa scoata cartofii si pentru consum si pentru industrializare, dar putem sa spunem ca anul asta, din pacate, pretul este destul de mic fata de anii anteriori. Pretul s-a format undeva la 45-50 de bani maximum. Deci, asta nu este un pret foarte bun, dar, una peste alta, consideram ca totusi ar putea iesi cu un profit mic. (...) Sunt multiple cauze pentru care pretul e scazut: unu, cererea HORECA e mica, pentru ca din cauza noului coronavirus nu functioneaza la capacitate si doi, conjunctura internationala alta decat pandemia, anume faptul ca s-au facut cartofi mai multi si in alte tari, deci oferta este mai mare decat cererea”, a declarat Könczei Csaba.

 

Potrivit directorului Directiei Agricole, pretul scazut i-a determinat pe multi dintre producatori sa amane cat mai mult posibil recoltarea cartofilor, in speranta ca acesta va mai creste.

 

“Ritmul de recoltare e destul de scazut, avand in vedere ca nu este cerere mare pe piata. Scot cartofi cat pot sa vanda sau cat pot sa depoziteze. Deci, asta este deocamdata situatia”, a mai spus Könczei Csaba.

 

In luna septembrie anul trecut, cartofii s-au vandut cu 1,20 lei kilogramul la capatul parcelei, cu 20 de bani mai mult decat in anul anterior.