Placinta cu caprita de la Herasti, atestata ca produs traditional local

Directorul Directiei pentru Agricultura Judeteana Giurgiu, Petra Ochisor, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, ca placinta cu caprita, traditionala in localitatea Herasti, este primul produs din judet care a fost atestat la nivel national ca produs traditional local.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 29 Noiembrie 2019

„Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sustine producatorii autohtoni si ii incurajeaza sa isi inregistreze produsele traditionale cu scopul de a promova produsele locale si pentru diversificarea productiei si mentinerii patrimoniului national al preparatelor autentice. Astfel, placinta cu caprita de la Herasti este un produs traditional local fabricat dupa o reteta straveche din materii prime locale. Practic, caprita, sau piciorul capei este spanacul salbatic care creste din abundenta in aceasta localitate, dar si in alte localitati din sudul tarii, in curti, pe langa garduri, pe marginea drumurilor”, a declarat Petra Ochisor.

Localnicii au dezvaluit si reteta fabricarii acestei placinte, dar nu au inclus toate secretele. Practic, frunzele de spanac salbatic sunt tocate, calite si se folosesc ca umplutura in foile de placinta.

In perioada de post aluatul fraged al foilor de placinta se framanta fara a folosi oua sau lapte, iar in perioadele de sarbatoare placinta este mai suculenta si foile chiar sunt unse cu untura pentru a deveni mai fragede.

Reprezentatul unei societati din localitatea Herasti, Lucian Lazar, care s-a ocupat de promovarea si lansarea produsului a declarat cu prilejul primirii atestatului, ca intentioneaza sa promoveze produsul in lanturile de magazine si supermarketuri la nivel national, dar si in restaurantele hotelurilor din tara si din strainatate.