Peste 200 mil lei, plătiţi beneficiarilor Programului de sprijin pentru tomate

Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) a virat in conturile Directiilor Agricole Judetene suma totala de 201,5 milioane lei, reprezentand plata beneficiarilor inscrisi in programul de sprijin pentru tomate din Ciclul I, informeaza institutia.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 08 August 2019

Potrivit MADR, dintr-un numar de 19.166 legumicultori inscrisi in ciclul I, 14.398 au depus cereri si au primit banii, iar 8.952 inca livreaza pe piata, intrucat au obtinut productie suplimentara, cei mai multi provenind din judetele Olt (5.250), Galati (4.100), Giurgiu (1.951), Dolj (1.780).

"Programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, cu ajutorul caruia producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti se afla in al treilea an de implementare, asigurandu-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din productia autohtona incepand cu luna mai si pana in decembrie", precizeaza sursa citata.

Ajutorul de minimis este de 3000 de euro pe an. Pentru acordarea acestui ajutor, solicitantii trebuie sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1000 mp, sa obtina o productie de minim 2 kg de tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedita cu documente justificative, de pe suprafata de teren mentionata.

De asemenea, acestia trebuie sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in sere si solarii.