Pesta porcina din China provoaca criza de medicamente anticoagulante in SUA

O epidemie de pesta porcina africana care a impus sacrificarea a milioane de porci in China a dus si la diminuarea stocurilor de heparina, un medicament folosit pentru a opri formarea cheagurilor de sange, in SUA, transmite Bloomberg.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 03 Septembrie 2019

Ingredientul activ al heparinei este produs din intestinele de porc. Principalul furnizor mondial de ingredient activ pentru heparina este China, un efect secundar al consumului masiv de carne de porc al celei mai populate tari din lume. Un important producator de heparina, firma Fresenius Kabi, o subsidiara a grupului farmaceutic german  Fresenius SE, a anuntat ca a inceput sa limiteze livrarile „din cauza unui posibil deficit de ingredient de baza”, a informat Societatea Americana a Farmacistilor din Sistemul Sanitar (ASHP).

 „Ne aprovizionam de la mai multi furnizori si din mai multe zone geografice pentru a ne deservi clientii insa situatia din China ar urma sa provoace probleme la nivel global cu aprovizionarea cu ingredient activ pentru o perioada necunoscuta de timp”, se arata intr-o scrisoare trimisa de Fresenius Kabi in luna iulie catre ASHP.

Lantul mondial de aprovizionare cu medicamente depinde de ingredientele de baza produse in intreaga lume si livrate producatorilor de medicamente din alte tari. Acest sistem complex a provocat dificultati pentru organismele de reglementare si sistemelor medicale care se bazează pe economiile indepartate pentru a le furniza ingrediente.

Potrivit estimarilor specialistilor, China a pierdut intre 150 si 200 de milioane de porci din cauza epidemiei de pesta porcina africana, o dovada a modului in care problemele dintr-o tara pot crea efecte la nivel mondial. Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) nu a declarat inca oficial ca exista un deficit de aprovizionare cu heparina insa deseori Asociatia farmacistilor trimite o notificare catre FDA inainte ca acesta sa declare ca exista un astfel de deficit.