PT275 si PT225 – hibrizii fermierilor campioni din vestul tarii

Corteva Agriscience continua prezentarea rezultatelor foarte bune pe care le inregistreaza fermierii ce au ales sa semene hibrizi de rapita Pioneer®. De aceasta data, hibrizii PT275 si PT225 sunt cei care au performat in vestul tarii, acolo unde Nicolae Herman si Daniel Bondar au devenit fermieri campioni.

Scris de Agro Food, Vineri, 24 Iulie 2020

PT275 este un hibrid semitimpuriu, are o toleranta ridicata la boli, rezistenta foarte buna la iernare, ramifica foarte bine si prezinta o buna rezistenta la scuturare, iar in conditiile in care beneficiaza de aplicarea unei tehnologii ridicate, ofera productii de neegalat.

 

PT225 este un hibrid semitimpuriu recomandat pentru tehnologie intensiva, are o foarte buna rezistenta la Phoma, precum si la iernare, are o dezvoltare rapida fara riscul de a emite tija florala in toamna si asigura o recoltare fara pierderi.

 

“Cultura de rapita este in vestul tarii una dintre cele mai profitabile, chiar daca ultimii ani nu au fost tocmai favorabili pentru cresterea si dezvoltarea plantelor. Seceta si-a facut simtita prezenta si in aceasta zona, au fost si ingheturi tarzii care au lasat urme pana la recoltat. Hibrizii companiei Corteva Agrisience se remarca prin productivitate, adaptabilitate si toleranta fata de factorii neprielnici precum seceta si fluctuatiile de temperatura. Rezultate excelente s-au obtinut la hibrizii intensivi precum PT271 , PT225 si PT275, iar cand a fost vorba de conditii mai putin favorabile, s-a remarcat PT264. Avem incredere in hibrizii nostri si le recomandam fermierilor sa mizeze pe genetica Corteva si in aceasta campanie!”, a punctat Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase.

 

Nicolae Herman din localitatea Sarbi, judetul Bihor, lucreaza 600 ha si a devenit fermier campion in acest cu hibridul PT275.

 

“Am semanat 65 ha cu rapita si tot atatea am recoltat la inceputul lunii iulie, desi a fost un an extrem de dificil. Am obtinut o productie de 4300 kg/ha. Planta premergatoare a fost graul, asa ca dupa recoltat am arat, am pregatit terenul cu combinatorul, au fost intre 2 si 4 treceri in functie de sola. Inainte de semanat am administrat triplu 16 – 200 kg/ha, am semanat in perioada 1-5 septembrie 30 ha, restul dupa 1 octombrie pentru ca am mai asteptat sa ploua. Am avut o rasarire tarzie, asa ca in toamna nu am administrat decat un erbicid si un insecticid. In primavara am mai fertilizat cu ingrasamant 14.14.14 Sulf 7%, iar in ceea ce priveste tratamentele au fost 4 treceri. Prima cu fungicid si insecticid sistemic, apoi am administrat bor, din nou un insecticid, iar ultima trecere a fost cu insecticid si fungicid atunci cand plantele erau la 30% din inflorit”, a declarat fermierul campion Nicole Herman.

 

Acesta a mai adaugat faptul ca in zona a fost un an dificil pentru rapita, dar a obtinut o productie multumitoare, motiv pentru care in aceasta toamna va semana cca. 80 ha. A ales deja hibrizii Pioneer PT275 si PT225 pentru ca i-a mai avut in cultura si spera sa obtina in urmatoarea campanie rezultate si mai bune fata de cele de pana acum.

 

Daniel Bondar, urmatorul fermier campion, din localitatea Batar, judetul Bihor, lucreaza in cadrul a doua societatii 600 ha si a avut in aceasta campanie 110 ha cu rapita, semanate dupa grau. Hibridul PT225 i-a oferit cea mai buna productie, respectiv 4.300 kg/ha.

 

“Terenul a fost dezmiristit, scarificat, arat si pregatit cu combinatorul in doua treceri. Semanatul a avut loc in conditii de seceta, am inceput pe 30 august si o buna parte am semanat-o pana in data de 10 septembrie, apoi am mai asteptat precipitatii si am semanat si la finalul lunii septembrie. Inainte de semanat a fost aplicat ingrasamant triplu 16, care a fost incorporat cu grapa rotativa si dupa rasarirea plantelor am erbicidat. In primavara am erbicidat cu Galera Super™, am intervenit cu 5-6 insecticide, in functie de cum a fost nevoie si am aplicat doua tratamente cu fungicide si foliare. In ceea ce priveste fertilizarea, am mai administrat 200 kg/ha de uree si 200 kg/ha ingrasamant pe baza de sulf. Aceasta a fost toata tehnologia pe care am aplicat-o. Am recoltat in prima parte a lunii iulie si chiar am ramas surprins ca am reusit sa obtin asa rezultate, chiar daca am avut parte de seceta inclusiv in luna mai”, a precizat fermierul campion Daniel Bondar. In aceasta toamna intentioneaza sa semene in jur de 130 ha cu rapita si va alege hibrizii PT275 si PT225, dar si alti hibrizi noi carora vrea sa le testeze potentialul.