Oros: Utilizarea neonicotinoidelor se poate face doar la sfecla si porumb

Utilizarea neonicotinoidelor se poate face anul acesta, la fel ca si anul trecut, doar pentru sfecla de zahar si porumb, nu si pentru rapita si floarea soarelui, derogarea fiind luata impreuna cu agricultorii si apicultorii, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.

Scris de Agro Food, Vineri, 22 Ianuarie 2021
El a facut aceste precizari in urma unei scrisori deschise transmise luni de Federatia Asociatiilor Apicole din Romania (ROMAPIS) care solicita ministrului Agriculturii revocarea unor autorizatii privind utilizarea temporara a celor trei insecticide din clasa neonicotinoidelor pentru impregnarea semintelor de floarea-soarelui si sfecla de zahar.
 
“Noi am luat o decizie impreuna cu apicultorii si agricultorii ca derogarea pentru utilizarea neonicotinoidelor sa se faca anul acesta la fel ca si anul trecut doar pentru sfecla si porumb, pentru rapita si floarea soarelui, nu. Aceasta a fost o decizie, repet, pe care am luat-o anul trecut de comun acord atat cu apicultorii, cat si cu agricultorii. Deci, ceea ce a aparut in acea scrisoare deschisa nu are legatura cu realitatea si de aceea am fost nevoit sa va spun aceste lucruri ca sa informati corect atat apicultorii, cat si agricultorii, dar mai ales publicul larg, pentru ca la asemenea dezinformari apicultorii si agricultorii, cei implicati, stiu ca nu-i asa, dar publicul larg, care e 90%, nu stie si atunci este dezinformat. Nu cred ca acesta este scopul”, a precizat Oros.
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat, marti, ca va acorda autorizatii temporare pentru utilizarea de tratamente pe baza de neonicotinoide la semintele de porumb si sfecla de zahar, incepand din 25 ianuarie, precizand totodata ca 2021 este al doilea an consecutiv in care nu acorda autorizatii temporare pentru tratamentul semintelor de floarea-soarelui cu produse pe baza de substante active din categoria neonicotinoidelor.
 
Potrivit unui comunicat al ministerului, aceste autorizatii temporare se vor da pentru campania de primavara 2021, conform articolului 53 din Regulamentul CE 1107/2009, prin care se autorizeaza utilizarea in situatii de urgenta a unor produse pe baza de substante active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semintelor de porumb, precum si a semintelor de sfecla de zahar tratate cu un produs de protectia plantelor pe baza de neonicotinoide.
 
Perioadele pentru care se acorda autorizatiile temporare sunt: 25 ianuarie - 24 mai 2020, in cazul tratarii si utilizarii semintelor de porumb, respectiv 1 martie - 30 mai pentru utilizarea semintelor tratate de sfecla de zahar.
 
Decizia MADR vine in urma solicitarii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (Federatia Nationala Pro Agro), Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) si a Federatiei Cultivatorilor de Sfecla din Romania.
 
Potrivit MADR, utilizarea semintelor de sfecla de zahar tratate cu neonicotinoide pentru combaterea unor daunatori nu constituie niciun pericol pentru organismele nevizate, inclusiv pentru insectele polenizatoare.
 
Autorizatiile temporare reprezinta instrumente legale pe care le au la dispozitie statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protectie a plantelor in si pentru situatii unde exista risc fitosanitar asupra culturilor.