Oros: Romania a atras in acest an peste doua miliarde de euro bani europeni pentru agricultura

Romania a atras in acest an fonduri europene pentru agricultura de peste doua miliarde de euro, bani care initial au fost acordati din bugetul de stat, urmand sa fie rambursati la inceputul anului viitor de Comisia Europeana, a declarat ministrul de resort, Adrian Oros, intr-o conferinta de presa.

Scris de Agro Food, Luni, 19 Octombrie 2020

“In acest an, in tara au intrat peste doua miliarde de euro bani europeni atrasi de structurile din subordinea Ministerului Agriculturii, bani care in prima faza sunt cheltuiti de stat si apoi banii sunt rambursati”, a afirmat ministrul.

 

El a aratat ca avansurile sunt platite pana pe 30 noiembrie, iar restul dupa 1 decembrie, din bani de la bugetul de stat, iar la inceputul anului viitor aceasta suma este rambursata, de regula pe 5 - 6 ianuarie.

 

“A fost un an dificil. Peste problemele organizatorice legate de pandemie si de distantarea sociala, de restrictiile sociale, am incercat prin cele doua agentii sa continuam activitatea, sa facilitam dialogul, astfel incat fermierii sa nu fie afectati. A fost o provocare institutionala in acest an mai special”, a aratat Oros.

 

Potrivit acestuia, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a platit pana acum 656 de milioane de euro, cea mai mare suma platita in ultimii ani, depasind tinta de 550 milioane de euro.

 

“Ma bucura foarte mult ca, din aceasta suma, 415 milioane de euro sunt masuri pentru investitii. Anul acesta am tinut foarte mult la nivel guvernamental sa se aloce sume consistente pentru investitii”, a adaugat Oros.

 

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat incepand de vineri, de la ora 0:00, suma de 135,4 milioane de euro pentru un numar de 30.005 fermieri, in cadrul schemelor de plati directe aferente anului 2020 si al masurilor de dezvoltare rurala legate de suprafata si de animale.