Oros: Programul Tomata a avut impact zero, iar importurile au crescut

Programul Tomata a avut impact zero in patru ani in care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, pentru ca importurile de rosii au crescut in toata aceasta perioada, iar programul a fost fraudat 'in foarte multe locuri', sustine ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.

Scris de Agro Food, Luni, 05 Iulie 2021
Aflat intr-o vizita in judetul Arad, ministrul a fost intrebat despre sprijinirea producatorilor de tomate in spatii protejate, Adrian Oros aratand ca programul anterior, denumit Tomata, nu a avut impactul dorit, astfel ca din acest an exista un program care se adreseaza si altor legume crescute in spatii protejate.
 
'Programul Tomata s-a desfasurat pe o perioada de patru ani, s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, iar impactul a fost zero, in sensul ca in fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut. De aceea, la cererea legumicultorilor, incepand de anul acesta programul se numeste legume in spatii protejate si nu tomate in spatii protejate, pentru ca legumicultorii ne-au spus ca si alte tipuri de legume ar trebui sa beneficieze de acest program de minimis. Iar anul acesta s-au alocat 150 de milioane de lei pentru programul Legume in spatii protejate', a declarat Adrian Oros.
 
Ministrul a acuzat ca, 'in foarte multe locuri, programul Tomata a fost fraudat masiv'. 'Doar la un singur control, intr-un singur judet am gasit anul trecut 417 dosare fictive', a precizat Oros.
 
El a aratat ca actualul program pentru legume va fi evaluat la sfarsitul anului, pentru a se vedea ce impact a avut.