Olympus a investit 4 milioane de euro intr-o statie de biogaz

Olympus, unul dintre cei mai mari producatori de lactate din Romania, isi continua angajamentele in domeniul protectiei mediului si al utilizarii tehnologiilor eficiente energetic si investeste 4 milioane de euro intr-o statie de productie de biogaz.

Scris de Agro Food, Joi, 18 Iulie 2019

Amplasata pe platforma fabricii Olympus de la Halchiu, din judetul Brasov, statia produce, in medie, pana la 600 de metri cubi de biogaz pe ora si are o capacitate de stocare de 2.000 de metri cubi.

 

Tehnologia inovatoare utilizata in cadrul noii statii transforma lactoza si apele uzate rezultate din procesul de productie al lactatelor in biogaz si contribuie la scaderea semnificativa a emisiilor de dioxid de carbon ale fabricii. Biogazul este captat prin intermediul unui balon, apoi este uscat cu ajutorul unui chiller, pentru a fi, in final, introdus intr-un cazan cu abur, unde este utilizat la producerea energiei termice.

 olympus (3)

Statia permite utilizarea eficienta a resurselor naturale,diminuand cantitatile de gaz metan, dar si reduceri semnificative de costuri in procesul de productie al fabricii Olympus de la Halchiu. Astfel, independenta energetica a unitatii de productie a fost asigurata ca urmare a scaderii cu pana la 60% a necesarului de gaz metan utilizat in consumul intern al fabricii.

 

De la demararea productiei, statia de biogaz a generat un volum de peste cinci milioane de metri cubi, prin reducerea cantitatii de gaz metan ars in instalatii.

 olympus (1)

"Prin investitiile realizate de-a lungul timpului in fabrica de la Halchiu, ne-am angajat sa devenim unul dintre cei mai mari producatori din industria lactatelor si sa fim, in acelasi timp, un model de sustenabilitate, prin strategia pe care o avem in domeniul protectiei mediului si al eficientei energetice", a declarat Dimitris Kelas, director general Olympus Romania.

 

Fabrica Olympus de la Halchiu face parte din grupul Hellenic Dairies si este cea mai moderna si mai tehnologizata unitate de productie a lactatelor din Europa de Sud-Est. Cu o suprafata de 35.000 de metri patrati, unitatea de productie beneficiaza de echipamente de ultima generatie pentru receptia si procesarea laptelui, precum si pentru ambalarea produselor. Cu o capacitate totala de colectare a laptelui de 75 de tone pe ora, fabrica din Brasov produce iaurt, lapte proaspat si UHT, branza si smantana. Produsele sunt distribuite in hipermarketurile si supermarketurile din Romania, dar si in Italia, Germania, Austria, Anglia, Franta si Suedia.

 

Grupul Hellenic Dairies, cel mai mare procesator de lactate din sud-estul Europei, a implinit zece ani de prezenta la raft pe piata romaneasca, perioada in care a investit peste 130 de milioane de euro pe plan local. Fabrica de lactate Olympus de la Halchiu, judetul Brasov, a fost inaugurata in 2011, iar productia sa este destinata atat pietei locale, cat si exporturilor.

 olympus (4)

Cu sediul in orasul Trikala din Grecia, Hellenic Dairies este o afacere de familie aflata la a treia generatie de producatori de lactate, cu operatiuni in 43 de tari din toata lumea. In prezent, Olympus detine cinci fabrici in trei tari (Grecia, Romania si Bulgaria), care produc o gama completa de lactate, branzeturi si sucuri naturale.

 

Cu o experienta de 14 ani in cadrul grupului Hellenic Dairies, Dimitris Kelas ocupa de aproximativ un an functia de Director General al Olympus Romania. Dimitris este licentiat in inginerie electrica si electronica si are doua diplome de master in ingineria si managementul industrial, respectiv in controlul de sistem si metrologie.